Посолството в Скопие пита защо Миронов е пуснат от ареста

Българското посолство ще изиска утре чрез външното министерство на Македония основанията, по които съдът е променил мярката за неотклонение на бившия банкер Иван Миронов, съобщи посланикът ни в Скопие Александър Йорданов.

Бившият банкер бе задържан на 12 декември м.г. в македонската столица. На 27 декември скопският съд промени мярката за неотклонение на Миронов от задържане под стража в подписка. Паспортът на Миронов е отнет и той всеки ден трябва да се подписва в следствието като доказателство, че не е напуснал границите на страната.

Два дни след това - на 29 декември, в Скопие бе депозирано официалното искане от българска страна за екстрадицията на Миронов, обвинен за фалита на Балканбанк. Изготвеното от Върховната касационна прокуратура искане пристигна ден преди изтичането на крайния срок.

За освобождаването на Миронов от ареста се разбра на 2 януари т.г. Българското посолство веднага е поискало информация на какво основание съдът е взел това решение, но заради коледните и новогодишни празници в западната ни съседка, продължаващи до днес включително, отговор още не е получен.

Още от България