Посредникът за подкупа на Иванчева е направил самопризнания

Прокуратурата ще иска постоянен арест за кметицата на "Младост"

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в живо включване от кабинета си пред БНТ.

Бившият кмет на столичния район "Младост", посредничил за получаването на подкупа, с който прокуратурата твърди, че преди два дни бяха задържани настоящият кмет на квартала Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, е направил пълни самопризнания.

Това обяви шефът на специализираното обвинение Иван Гешев в четвъртък пред БНТ, уточнявайки, че посредникът вече също има качеството на обвиняем по делото.

Той отново отказа да го назове по име, но по неофициална информация става въпрос за бившия районен кмет от ГЕРБ Петко Дюлгеров. Преди ден Гешев обясни пред медиите, че посредникът е проявил желание да сътрудничи на разследващите веднага след задържането му във вторник и дори е написал 4 страници обяснения. Те обаче нямат доказателствена стойност, тъй като към онзи момент мъжът не е бил нито в качеството на свидетел, нито на обвиняем.

От думите на Гешев в четвъртък стана ясно, че след като е получил обвинение като помагач, посредникът отново е сътрудничил на прокуратурата, признавайки ролята си в корупционната схема.

Ден, след като даде специална пресконференция по случая заедно с шефа на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, ръководителят на спецпрокуратурата се включи на живо в сутрешните блокове на БНТ и бТВ, за да разкаже отново подробната версия на държавното обвинение.

Според нея Десислава Иванчева умишлено е забавила с над една година елементарна процедура по изменение на работен устройствен план във връзка с крупен инвестиционен проект, докато "житейски" изнудвала строителния предприемач, стоящ за него.

"Търговските преговори" продължили над 3 месеца

"Търговските преговори" с потърпевшия инвеститор продължили над 3 месеца, като през цялото време разследващите надлежно документирали със специални разузнавателни средства (СРС) разговорите и срещите между кметицата, посредника и потърпевшия бизнесмен.

"Първоначално бяха поискани, както казах, пазърлъкът тръгна от 20-те евро на кв. метър, а инвестиционните намерения на човека са за 49 000 кв. метра РЗП (разгърната застроена площ) – това означава над 1 милион евро. В крайна сметка се стигна до 500 000 евро окончателна цена – отстъпка за количество, като първоначалната цена, която трябваше да се даде за един обект, беше 250 000 евро и тези 70 000 евро, които в крайна сметка задържахме преди два дена, се оказаха първата вноска от тези 250 000 евро. Останалите вноски бяха разсрочени към определени моменти на осъществяване на строежа", разказа Гешев пред БНТ.

Попитан дали цялата тази хронология е скрепена с годни доказателства от СРС-та, той отвърна: "Не се съмнявайте, иначе нямаше да го твърдя."

Обвинителят категорично отхвърли в интервютата му и пред двете телевизии версията на Иванчева и нейните защитници, че намерените в колата им с Петрова 56 000 белязани евро (след като при предаването им посредникът взима 14 000 евро – бел.ред.), са били "подхвърлени".

"Надявам се адвокатите и обвиняемите да минат на по-сериозни версии", иронично заяви Гешев пред бТВ, допълвайки, че тези твърдения "са несериозни за всеки поне със средно ниво на интелигентност".

"Какво искате да ви кажа? Че марсианци са ги сложили в колата?"

"Какво искате да ви кажа? Че марсианци са ги сложили в колата? Има и такава версия, но е крайно невероятна", добави шефът на спецпрокуратурата повтаряйки думите си отпреди ден, че и тримата обвиняеми "светнали" при изследването за това дали по тях има вещество като това, с което са били маркирани парите.

"Тука, от няколко дена ми се обаждат приятели и ме питат – пред кои точно, на кои места се подхвърлят 70 000 евро, да си оставят отворени колите и те. Т‘ва в рамките на шегата, разбира се. Несериозно е да се твърди, че някой подхвърля 70 000 евро. Нали съзнавате, че това са поне 4-5 годишни заплати на един магистрат. Няма да ги сметна и като един пенсионер колко пенсии са. Това според мен е смешно. Някой да повярва в тази хипотеза, означава, че има някакъв ментален проблем, според мене", демонстрира чувството си за ирония Гешев и пред БНТ.

След което отново подчерта, че "целият процес – от предаването (на парите) от изнудваното лице на посредника – до предаването на кмета и зам.-кметицата – до задържането, е документиран със специални разузнавателни средства".

"Парите са белязани, не е тайна, вече ще го кажа, описани са по номера. След това сме ги намерили в колата (на Иванчева) – в рамките на минути след предаването от посредника на зам.-кметицата. Отново са описани по номера в протокола, взети са проби от веществото, с което са маркирани, след това е направен личен обиск на кметицата вътре в министерството, след това е направено освидетелстване, при което се констатира, че свети вещество по различни части от тялото на кметицата и зам.-кметицата. Вещество, с което са белязани парите. Какво да ви кажа..."

По повод критиките към разследващите, че са организирали унизителен арест на Иванчева и Петрова посред бял ден пред Спортната палата в центъра на София, така че двете да бъдат снимани от медиите в продължение на 5-6 часа, Гешев повтори, че това е станало напълно случайно.

"Няма процедура в НПК, по която да извикаме хората, които си получават подкупите, на определено место, примерно – в моя кабинет в някакъв регламентиран час. Не аз съм решил кметицата и зам.-кметицата къде да си вземат парите, те са извикали хората, които трябва да им ги донесат, на определено място в определен час и то е в центъра на София. Ние сме предприели действия веднага към задържането им, защото рискувахме да изгубим парите. Това е много просто – човека е дал, осигурил, пострадалият, 70 000 евро – оставаше и да ги загубим и тогава щехте да ни питате – защо сте смешни и защо се изложихте по този начин. Незабавно сме предприели действия по задържане към момента и на мястото, където тя се е движела. Не ние сме я насочили в центъра на София", заяви обвинителят.

Двете заключени жени били оставени с часове на улицата заради НПК

Попитан защо е било необходимо обиските, описването на парите и освидетелстването на следите от маркировката по задържаните да се извършват на улицата и във фоайето на спортното министерство пред погледа на журналисти и случайни минувачи, Гешев отново каза, че такива били изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

"Според НПК при претърсване и изземване в жилище или помещение, лицата, които ползват жилището и помещението, това е член 162, присъстват на претърсването. Спряхме ги в първия момент, в който успяхме да ги задържим и когато бяхме сигурни, че парите са в тях. И започнахме претърсване – на мястото, на което успяхме да ги спрем. Повярвайте ми, няма как да планираме, че те ще решат да минат пред министерство и, че ще бъдат в центъра на София. Кажете ми какво да направя – да оставим, да рискуваме да загубим парите?"

От думите му стана ясно още, че в четвъртък или в петък разследващите ще поискат от спецсъда да определи на Десислава Иванчева и Биляна Петрова най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража", тъй като и двете са обвинени за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Колкото до посредника Петко Дюлгеров, прокуратурата явно няма да иска постоянния му арест, след като е направил самопризнания.

Споделяне

Още по темата

Още от България