Посрещаме зимата с рекордни газови запаси и подготвена енергосистема

България посреща зимния сезон с рекордни количества природен газ, нагнетени в хранилището в Чирен, а енергийната система е ремонтирана и подготвена за предстоящия отоплителен сезон. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, позовавайки се на анализ на експертите от ведомството.

След уроците от януарската газова криза заради споровете между Украйна и Русия, към момента в Чирен са нагнетени около 650 млн. куб. м газ., отделно е буферът от 750 млн. куб. м, който не може да се използва. Това е най-голямото количество газ в хранилището, откакто то съществува и запасите му могат да бъдат използвани в рамките на следващите девет месеца, съобщи пред парламента министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Газохранилището е с дневен дебит от 4.3 – 4.4 млн. куб.м., но при екстремни ситуации консумацията от там може да стигне до 4.7 – 4.8 млн. куб. м. дневно за максимален период от 25 дни. Приключва изследване, поръчано от “Българския енергиен холдинг“, което описва възможностите и необходимите стъпки за разширяване на газовия склад в Чирен.

В случай на нова газова криза България може да разчита и на доставки от Гърция по реверсивната връзка. Този януари, след като страната ни остана на студено, а индустрията силно сви производството си за повече от две седмици, “Булгаргаз“ закупи 10 млн. куб. м газ за внос през Гърция, но бе използвана около една четвърт от количеството, а другото остана на терминала за втечнен газ Ревитуса за ползване в случай на нужда.

Трайков коментира пред народните представители, че е необходимо по-добре да се използва съществуващата инфраструктура, да се насърчават изследванията за нови газови находища и възможностите за доставки на компресиран и втечнен природен газ, както и изграждане на междусистемни връзки за доставка на синьо гориво.

По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) са приключили всички необходими дейности и ремонти за нормална работа през зимата. Извършени са планови годишни ремонти и презареждане със свежо ядрено гориво на VІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, има осигурени достатъчно въглища за работа на ТЕЦ “Варна“, няма проблем и със суровината за ТЕЦ “Марица-Изток-2”, на “Енел Марица Изток 3" и ТЕЦ “Бобов дол”.

От Електроенергийния системен оператор са разработени прогнозни баланси за зимните месеци. Планираният студен резерв до края на тази година е средно 1170 МВ, а за 2010 г. - 1060 MВ.

Потреблението на електроенергия се задоволява напълно от националните производители и не се налага внос, освен в случай на реекспорт, посочват от министерството. Там не очакват претоварвания в електрическата мрежа или планови изключвания през зимата, а единични повреди нямало да повлияят на качеството на захранване на потребителите.

Проблеми през тази зима се очакват обаче за топлофикационните дружества в Сливен и Перник, които не са изпълнили задължения за опазване на околната среда и по разпореждане на МОСВ там има спрени мощности.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е извършило проверка на запасите от мазут на своите топлофикационни дружества и е установило, че те имат налични такива за по-дълъг от законово установения петдневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес