Постановка на Шекспир, в която главният герой прилича на Тръмп, загуби спонсорите си

Постановка на Шекспир, в която главният герой прилича на Тръмп, загуби спонсорите си

Артистично-политическа полемика избухна около постановка на прочутата трагедията на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският диктатор изглежда като американския президент Доналд Тръмп, съобщиха осведомителните агенции. Това предизвика остра критика от страна на някои консерватори, а двама корпоративни спонсори спряха финансирането си.

В пиесата на трупата Пъблик тиатър (The Public Theater), която се играе в рамките на Шекспиров фестивал в нюйоркския Сентрал парк, Цезар е рус бизнесмен, облечен в син костюм, с червена връзка, а съпругата му носи дизайнерски дрехи и има източноевропейски акцент. Пиесата завършва, както си е при Шекспир, с убийството му. Главният герой умира, наръган от тълпа от жени и представители на малцинства.

Спонсорите - авиокомпанията Делта еърлайнс и Банк оф Америка - спряха финансирането на постановката, като авиокомпанията написа в Туитър, че художествените ръководители на трупата са прекалили и са проявили лош вкус.

Театърът защити трактовката си и чрез Фейсбук заяви, че тя по никакъв начин не пропагандира насилие по отношение на когото и да било. Пиесата на Шекспир и нашата постановка искат да кажат точно обратното: тези, които се опитват да защитят демокрацията с недемократични средства плащат ужасна цена и разрушават тъкмо това, което се борят да спасят, се казва в изявлението на театъра.

Срещу постановката възропта и синът на президента, Доналд Тръмп младши, който попита в Туитър: Питам се колко от това "изкуство" се финансира с пари на данъкоплатците?

Миналия месец комедийната актриса Кейти Грифин изгуби работата си в телевизия Си Ен Ен, след като се появи снимка, на която тя държи нещо, което прилича на маска на отсечената глава на Тръмп.

Премиерата на предизвикалата толкова коментари пиеса бе на 23 май. Тя ще се играе до 18 юни.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?