Постановката "Гео" на Иван Добчев с три статуетки “Аскеер“

“На ръба“ на Александър Морфов стана “най-добро представление“

Постановката “Гео“ на режисьора Иван Добчев получи три награди “Аскеер“, сред които за режисура и за главна мъжка роля на провелата се във вторник вечерта церемония по раздаване на театралните награди в театър “Българска армия“. Наградата за водеща мъжка роля отиде при актьора Леонид Йовчев за ролята на Гео. Постановката спечели и в категорията театрална музика, където призът получи Христо Намлиев.

Постановката “Гео“ по романа на Христо Карастоянов “Една и съща нощ”, която се играе в Народния театър, беше номинирана и в категорията “най-добро представление“,но статуетката отиде при авторския спектакъл на Александър Морфов “На ръба“, също в Народния театър “Иван Вазов“.

Наградата за съвременна българска драматургия получи “Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов на Драматичния театър “Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, постановка на Лилия Абаджиева.

"Ще кажа само едно. Гениалният пианист Васил Пармаков загина, почина в крайна нищета. Не може така да се умира в България", каза Секулов при получаването на статуетката.

Наградата за водеща женска роля отиде при Жорета Николова за ролята на Соланж в “Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър “Иван Вазов”.

Статуетката за поддържаща женска роля получи Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в “Бел Ами” от Юрий Дачев по Ги дьо Мопасан в Малък градски театър “Зад канала”.

Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при актьора Йосиф Шамли за ролята на Цера в “Ничия земя” в Народния театър “Иван Вазов”.

“Изгряваща звезда“ стана младият актьор Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в “Пилето” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър “Николай Бинев”.

Наградата за цялостен принос към театралното изкуство тази година отиде при актьора Борис Луканов.

Призът за костюмография получи Свила Величкова за “Алиса в страната на чудесата”, по едноименния роман на Луис Карол, Младежки театър “Николай Бинев”.

Мира Каланова взе статуетката за сценография за постановката „Нощта на шестнайсети януари” от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър “София“.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?