Постъпленията от тол таксите за камиони ще са над половин милиард лева годишно

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков

Постъпленията от тол такси за тежкотоварните автомобили ще са над 500 млн. лв. годишно. Отделно още около 200 млн. лв. се очаква да са приходите от леките коли, за които ще бъде въведена електронна винетка. С толкова пари ще може да се изгради магистрален участък като този при Кресненското дефиле. Другата опция за изразходването им е ремонт на близо 1300 километра пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред Нова телевизия.

Той посочи, че "държавният и общественият интерес са свързани с внедряването на тол таксите". Припомни, че досега процедурата е била обжалвана осем пъти от стартирането на търга през април 2016 г. Според Нанков има "лоби", което се бори тол системата да не се случи, но правителството е решено това да стане.

Срокът за внедряване на тол системата е 19 месеца от сключването на договор с избрания изпълнител, посочи регионалният министър.

Той допълни, че се очаква магистрала "Хемус" да бъде отпушена предсрочно за активния летен сезон. Ремонтите в района на тунел "Ечемишка" трябва приключат до края на юни, а около "Витиня" - до средата на юли.

И в настоящия мандат сред основните приоритети в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат пътищата, включително изграждането на нови отсечки от магистралния пръстен на страната. Приоритетни остават завършването магистрала "Хемус" и магистрала "Струма".

Според Нанков пътя през Кресненското дефиле на магистрала "Струма" (лот 3.2) може да започне през 2019 г., ако бъдат ускорени процедурите за оценката на въздействието върху околната среда и обществените обсъждания. Самото строителство на участъка от около 35 км ще отнеме около четири години. Спазвайки сроковете, няма да загубим европейско финансиране, увери регионалният министър.

Разширяване на обхвата на програмата за енергийна ефективностна частните жилищни сгради е сред приоритети на Нанков. Освен големите жилищни блокове ще бъдат санирани и еднофамилни къщи, като при тях най-вероятно ще трябва да има финансово участие на домакинствата, посочи регионалният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес