Постъпленията по сметката на фалиралата КТБ са над 1 млрд. лева

Скоро ще бъде обявена втората сметка за разпределянето на събрани средства

Постъпленията по сметката на фалиралата КТБ са над 1 млрд. лева

Постъпленията по сметката на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са надхвърлили сумата от над 1 милиард лева от обявяването на банката в несъстоятелност на 6 ноември 2014 г. до края на 2019 г. Това съобщиха синдиците на КТБ в съобщение до медиите.

При затварянето на КТБ раздадените кредити възлизаха на над 5.3 млрд. лева. От тях над 3.4 млрд. лв. са били дадени на 82 фирми, по-голяма част от които са били без дейност, според данни публикувани от БНБ.

В същото време стойността на гарантираните от държавата влогове в КТБ (до 200 000 лв.) възлизаше на 1.2 млрд. лв. Те бяха изплатени чак в края на миналата година – повече от 5 години след затварянето на банката.

Събраните 1 млрд. лева след фалита на КТБ са резултат от усилията на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания, се казва в съобщение до медиите.

В негово е посочено още, че съществен принос имат приетите от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 г.

Срещу голяма част от длъжниците на фалиралата банка се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност и Търговския закон. Предоставените от законодателя възможности на синдиците на КТБ в несъстоятелност за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в банката се използват по възможно най-ефективния начин, и резултатите го показват, се казва още в съобщението на синдиците.

В него е посочено още, че вложителите във фалиралата банка също са усетили ефекта от действията на синдиците. На 9 май 2019 г. вложителите са получили 570 млн. лв. Това е сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ.

В резултат на нея хиляди вложители са получили част от вложенията си в обявената в несъстоятелност КТБ. Към края на 2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума, се казва в съобщението.

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ, като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?