Постът на Слави Бинев се клати неудържимо

Цветан Цветанов се разграничи от твърдението на Валери Симеонов, че той лично е предложил архонта за шеф на комисията по култура

Плакат от предизборната кампания на Бинев за кметските избори в София през 2007 г, когато той бе номинация на "Атака".

Ескалацията на недоволството и планираният за сряда протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии прави все по-абсурдно задържането му на този пост. Допълнително масло в огъня наляха думите на съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов, че зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е предложил лично Бинев за поста. Обяснението, дадено по-късно от партия ГЕРБ, целящо да представи избора не като лична номинация на Цветанов, а като резултат от бакалско разпределяне на постове, още повече разбуни духовете.

Младежкият театър разпространи декларация, в която заплашва с граждански протест, БНТ също публикува протестна декларация, към която се присъедини и БНР. В социалната мрежа Фейсбук върви организация на протест на 3 декември срещу избора на Бинев, подкрепена не само от културни дейци и интелектуалци, но и от множество граждани. Към неодолството заплашиха и да се присъединят от театър "Зад канала". В отворено писмо, адресирано до Народното събрание и управляващата коалиция, екипът на театъра заявява, че с избора си правителството "оставя впечатлението за задкулисни игри за разпределяне на постове във властта и лош вкус в устата, че грижата за културата отново е на последно място във вашите приоритети".

Те заявяват, че ако "разумът не надделее" и изборът на Бинев не бъде преразгледан, ще пристъпят към ефективни протестни действия.

Цветанов също излезе с официална декларация, в която се разграничи от твърденията на Валери Симеонов, че депутатът - архонт от ПФ, чийто бизнес преди влизането в политиката се свързва с борческия ъндърграунд и създаването на първия най-популярен чалга -клуб в София, е предложен за поста от зам.-председателя на ГЕРБ.

От разяснението се разбира, че ръководството на комисията по културата и медиите изобщо не е била в първоначалните сметки при разпределянето на постовете, което е станало "след двуседмични разговори с всички партии в парламента".

"Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи", заявява Цветанов.

"Конкретният казус около медийната комисия изглеждаше по следния начин. От Патриотичния фронт (ПФ) заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която "Атака" отказа), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите".

След изявлението на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че са приели трудно назначаването на Слави Биневи са направили много тежък компромис, Цветан Цветанов на свой ред обяснява: ГЕРБ е партията, която е направила най-големите и тежки компромиси, като е отстъпила знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо".

Да се оттегели или не

Самият Слави Бинев към момента не е реагирал, но има насрочена пресконференция във вторник, въпреки че бе решил да не говори до първото заседание на комисията в четвъртък. По неофициална информация на Mediapool в Патриотичния фронт вече се обмисля той да подаде оставка от председателското място. "Възможно е, обаче да се пробва утре да не се откаже, а да разкаже вижданията си и да опита да се задържи на поста", заявиха източници от управляващото мнозинство.

Стефан Данаилов да се върне начело на комисията

Вече се чуха предложения на културни дейци и общественици начело на комисията да застане Стефан Данаилов от БСП, който заемаше същия пост в предишния парламент.

"Никой не може да ме заподозре е в политически пристрастия към БСП, но аз препоръчвам професор Данаилов за председател на комисията. Това вече ще бъде добър знак, защото той е човек, доказал се във високата култура, включително в нейното управление. Това няма да стане и затова аз мисля, че творците в българската култура вече са в опозиция към това управление", заяви проф. Георги Каприев от Софийския университет пред БНР.

"Ние имаме преди всичко един много, много лош знак...Вижте какво е станало. Аритметични сметки - са казали от ГЕРБ. Значи един човек, който е кръвно свързан с културата, какъвто е господин Цветан Цветанов, препоръча на друг, който има медия - г-н Валери Симеонов, т. е това е нещо от областта на културата и медиите, да оставят начело на тази комисия един безспорно културен авторитет, какъвто е г-н Слави Бинев. Г-н Слави Бинев е културен авторитет не чрез нещо друго, а чрез създадените от него клубове със съответното културно нови и стил на живот, предполагам известни на мнозина", коментира проф. Каприев.

"За тези, които правят култура е ясно, че нашите политически управници гледат на културата като нещо, което може да бъде лесно организирано, както се изрази г-н Симеонов. Всяко нещо те така го гледат, но с културата нещата са малко по-деликатни. В културата ние говорим за лични натрупвания, творецът е персона, той е един. Тези натрупвания продължават в последните 140, 150, 160 години, ако мислим за модерна България и тук идват някакви хора, които ми казват :“Всичко това няма значение. На всичко това може му се махне с ръка. Всичките ваши умения и натрупвания са си наистина ваша лична работа, а обществото се интересува от това как се движат нещата и ние ще ги движим както може"", каза още проф. Каприев

"Назначението е част от парламентарния шахмат с оглед на подкрепата и очевидно тук вече нещата се подреждат по съвсем друга логика, но също и съвсем порочна логика, защото това дискредитира Народното събрание и комисиите. Чуха се аргументи: "Абе, много важно кой е начело на тази комисия, от тази комисия не зависи нищо“. Ами добре, тогава затворете комисиите, след като не зависи нищо. Явно има някакъв формализъм, плюс цинизъм , който все още не може да се изчисти, но да се надяваме, че гласовете на широката публичност се чуват все повече и ще можем да се отърваваме от тези доста неприятни рецидиви", коментира проф. Ивайло Знеполски пред БНР.

Режисьорът Явор Гърдев, който в понеделник сутринта участва в дискусия по БНТ, смята, че "проблемът не се състои в това дали е юридически чисто присъствието на Слави Бинев в тази комисия, а в това, че в обществото освен икономически интереси и юридически регулации съществува някакъв дух на общоприети неща и ценности".

"Скандалите идват не от това, че не се признава някакъв избор, а в особената недипломатичност и политическо късогледство – изкуството на политиката е от наличния избор да се избере една ситуация, в която системата би могла да работи. Случва се обратното – постоянно се залагат бомби в системата, спомняте си до какво доведе изборът на Пеевски. В българската политика има криза на неразбиране за това какво е уместно да се прави, какво е политично и дипломатично да се прави. Политическата класа не разбира това. Тя е редуцирала разбирането си за общество до регулация на интереси само, което означава, че не владее изкуството на политиката", каза Явор Гърдев.

Режисьорът Виктор Божинов напомни, че в последните години основните разговори за култура за на тема пари, а хората в този сектор са интерпретирани като такива, които надничат зад ъгъла и искат пари.

Изборът на Слави Бинев начело на парламентарната комисия по култура и медии идва след бурното недоволство – останало нечуто – срещу втория мандат на Вежди Рашидов като министър на куртурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България