Поставен под карантина избягал през границата с Румъния

Снимка: АПИ

Мъж, поставен под домашна карантина заради съмнения за коронавирус, е избягал през границата с Румъния. Това става ясно от съобщение на разградската полиция. На 65-годишния била наложена карантина от местната здравна инспекция. В понеделник обаче полицията установила, че той е напуснал страната през Дунав мост с товарен автомобил.

По-късно прокуратурата съобщи, че срещу беглеца вече се води досъдебно производство за нарушаване на задължителната карантина, което се наказва с до 5 години затвори и до 50 000 лева глоба.

65-годишният Атанас Г. от Кубрат, който е шофьор на ТИР, се завърнал от Италия на 4 март през ГКПП – Връшка чука. Той обяснил, че се прибира в Кубрат. Карантината спрямо него влязла в сила с връщането му в България и трябвало да продължи до 17 март.

При проверка на полицията в Кубрат било установено, че на 11 март Атанас се намирал в Русе, където по обясненията му имал лична работа. По телефона обяснил, че ще се прибере в Кубрат. При следващото обаждане на 12 март служителите на реда установили, че телефонът на международния шофьор е изключен.

Направената справка за пътуване на лице от граничния контрол показала, че Атанас е напуснал България на 12 март през Дунав мост.

Това е поредният случай на нарушаване на карантината. В понеделник вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че са образувани общо шест такива дела. МВР-шефът разказа и за друг случай, с мъж от село край Благоевград. Той излязъл от дома си, а по-късно бил открит от полицията пиян в съседното село.

Нарушаването на домашната карантина е един от приротетите в работата на прокураутрата, обясни в понеделник главният прокурор Иван Гешев. Другият е спекулата. Часове след изявлението му в началото на седмицата от няколко прокуратури обявиха, че са започнали проверки за необосновано завишени цени.

Споделяне

Още от България