Поставен под карантина избягал през границата с Румъния

Снимка: АПИ

Мъж, поставен под домашна карантина заради съмнения за коронавирус, е избягал през границата с Румъния. Това става ясно от съобщение на разградската полиция. На 65-годишния била наложена карантина от местната здравна инспекция. В понеделник обаче полицията установила, че той е напуснал страната през Дунав мост с товарен автомобил.

По-късно прокуратурата съобщи, че срещу беглеца вече се води досъдебно производство за нарушаване на задължителната карантина, което се наказва с до 5 години затвори и до 50 000 лева глоба.

65-годишният Атанас Г. от Кубрат, който е шофьор на ТИР, се завърнал от Италия на 4 март през ГКПП – Връшка чука. Той обяснил, че се прибира в Кубрат. Карантината спрямо него влязла в сила с връщането му в България и трябвало да продължи до 17 март.

При проверка на полицията в Кубрат било установено, че на 11 март Атанас се намирал в Русе, където по обясненията му имал лична работа. По телефона обяснил, че ще се прибере в Кубрат. При следващото обаждане на 12 март служителите на реда установили, че телефонът на международния шофьор е изключен.

Направената справка за пътуване на лице от граничния контрол показала, че Атанас е напуснал България на 12 март през Дунав мост.

Това е поредният случай на нарушаване на карантината. В понеделник вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че са образувани общо шест такива дела. МВР-шефът разказа и за друг случай, с мъж от село край Благоевград. Той излязъл от дома си, а по-късно бил открит от полицията пиян в съседното село.

Нарушаването на домашната карантина е един от приротетите в работата на прокураутрата, обясни в понеделник главният прокурор Иван Гешев. Другият е спекулата. Часове след изявлението му в началото на седмицата от няколко прокуратури обявиха, че са започнали проверки за необосновано завишени цени.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?