Поставен под запрещение ключов обвиняем се оказва "напълно здрав"

Поставен под запрещение ключов обвиняем се оказва "напълно здрав"
Съдебна експертиза изкара напълно здрав и абсолютен симулант човек, който в продължение на десет години е получавал различни диагнози за психични разстройства и дори е поставен под пълно запрещение от Софийския градски съд (СГС). Експертизата бе поръчана за един от съпроцесниците на Златомир Иванов – Баретата, Борислав Секулов, а заключението ѝ ще даде зелена светлина за продължаването на процеса.

Делото щеше да спре за неопределено време, ако експертите бяха потвърдили диагнозата, върху която се основава решението на СГС за поставянето на Секулов под запрещение, а именно – параноидна шизофрения.

От 1999 г. Секулов, който според обвинителния акт заема отговорна длъжност във "фирмата" на Иванов за разпространение на наркотици, е приеман по два – три пъти годишно на лечение в психиатричната болница "Свети Наум" (известна като "Четвърти километър").

Там са му поставяни най-различни диагнози и е лекуван медикаментозно при различни специалисти. Медицинските документи на Секулов, с които Mediapool разполага, сочат, че той е претърпял редица черепно-мозъчни травми и има прекарана кома още в ранна детска възраст. Като двегодишен заболява от енцефалит (възпаление на мозъчната тъкан), а по-нататък е правил два опита за самоубийство.

Миналата година СГС го поставя под пълно запрещение, с което се потвърждава становището на комисия ТЕЛК. В производството по поставянето под запрещение участва и обвинител от Софийската градска прокуратура. Диагнозата на Секулов е параноидна шизофрения, която отговоря на чл. 33 от НК. Това означава, че той не може да отговаря за постъпките си и поради този факт не подлежи на наказателно преследване.

Срещу Секулов обаче има свидетели, който твърдят, че той е отговорникът на Баретата за трети район в София. Поради тази причина той е арестуван, а по-късно предаден на съд с обвинение от същата прокуратура, която се е съгласила с решението на съда за поставянето му под запрещение и не го е обжалвала.

След като е прибран от полицията и, преди делото да влезе в съда, са му направени три експертизи. Те сочат, че Секулов действително е болен, но не от параноидна шизофрения, а от по-леки "душевни болести", които не са пречка нито да бъде държан под стража, нито да участва в делото.

В съдебната фаза на процеса е назначена друга експертиза. В нея участват петима лекари. Трима от тях са от болницата "Св. Иван Рилски" в Курило, въпреки че преди това са си направили отвод, тъй като Секулов е лекуван на "Четвърти километър".

Заключението на експертите е, че актуалното психично състояние на Секулов "се изразява чрез повишена тревожност и опити да представи перцептивни, когнитивни и мисловни болестни отклонения".

В задачата на експертизата е поставен въпросът - страда ли Секулов от психично заболяване и ако да, от какво. Отговорът, който медиците дават е следния: "В продължение на десет години на Секулов са поставяни различни психиатрични диагнози – като се започне от невротични смущения, психоорганични нарушения, психотични органични синдроми и дори шизофрения с промяна. Не намираме основание да потвърдим тези диагнози към момента на сегашното освидетелстване".

Експертите са на мнение, че той може да участва в делото и да пребивава в местата за лишаване от свобода.

"Детайлите на преживяванията му и особеностите на поведението му, споделени пред настоящата експертна комисия, които биха могли да са болестни прояви, не излизат от контекста на реалността у нас, на медийните хипербулизации или на други социални явления", пишат още експертите.

Сагата със Секулов и обратите в поставените му диагнози са доста смущаващи. Защото или Секулов се е излекувал от само себе си, след като е арестуван, или в продължение на десет години по неизвестни причини е заблуждавал успешно докторите, като е симулирал душевни болести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?