Постигнат е компромис по спорния закон за търговия с горива

Падат гаранциите при регистрация, а тежката индустрия ще зарежда машините си от мобилни цистерни

Борисов прие представителите на едрия петролен бизнес, сн. МС

Постигнат е компромис по оспорвания и от дребния петролен бизнес, и от тежката индустрия закон, уреждащ дейностите с нефт и нефтопродукти, чието влизане в сила се планира да се отложи за юли вместо от края на януари. Това стана по време на среща в четвъртък при премиера Бойко Борисов с Българската петролна и газова асоциация, която обединява едрия бранш и настоява да няма отсрочка за новите правила, чиято цел е да извадят всички търговци и превозвачи на горива на светло.

С едрия бизнес е решено, че машините в минната и металургичната индустрия, както и тежката пътностроителна техника ще се зареждат с гориво с мобилни цистерни, които на свой ред ще се зареждат от ведомствени бензиностанции. Такава е и досегашната практика, но законът предвиждаше всички машини да се зареждат на стационарни обекти, което предизвика недоволството на тежката индустрия.

Предвидено е също така да отпадне исканото обезпечение при регистрация на фирмите от бранша, заради което дребният бизнес заплаши с протести в цялата страна като на "жълтите жилетки" във Франция . Законът въвеждаше най-висока банкова гаранция от 500 хил. лв. да внасят търговците на едро и фирмите за съхраняване на такива продукти извън данъчни складове. Дистрибуторите на LPG бутилки трябваше да обезпечат дейността си 100 хил. лв. Фирмите за пълнене на бутилки за втечнени нефтени газове и търговците на нефт и нефтопродукти бяха ангажирани с гаранция от 20 хил. лв. за всеки свой обект. От банкови гаранции са освободени земеделските стопани и фирмите, транспортиращи нефт и нефтопродукти.

След продължилата час среща икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че вече са внесени в парламента поправки в закона, които трябва да решат проблемите на заетите в отрасъла.

Такива са предложили депутати от ДПС и БСП между първо и второ четене на искането на правителството за отлагане на влизането в сила на сегашния закон.

Караниколов посочи, че ще има среща и с Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива, което обединява над 110 малки фирми. На нея ще се види дали те са съгласни с внесените в Народното събрание текстове, за които се смята, че би трябвало да удовлетворят техните искания. От думите му стана ясно, че ще се търси възможно най-бързо приемане на поправките, за да може законът да влезе възможно най-бързо в сила и всички ангажирани с дейностите с нефтопродукти да се регистрират и така да се изсветли секторът, от който по оценки на правителството изтичат около 1 млрд. лв. данъци и акцизи в бюджета

"Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира. Мисля, че всички са съгласни таксите ще бъдат намалени", посочи Караниколов.

"Това, което договорихме с колегите от строителната камара и с колегите от минно-геоложката камара, е възможността в рамките на техните концесионни обекти, както и в рамките на строежите първа, втора и трета категория да могат да бъдат извършвани зареждания на техниката, която е там, за да не се създава този проблем, който беше нагнетяван, че ще трябва едва ли не големите машини да бъдат разглобявани и занасяни по различни видове бензиностанции", допълни Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Ведомствените бензиностанции, които ще зареждат мобилните цистерни, също ще подлежат на регистрация за да може да се следи дейността им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес