Постигнат е компромис по спорния закон за търговия с горива

Падат гаранциите при регистрация, а тежката индустрия ще зарежда машините си от мобилни цистерни

Борисов прие представителите на едрия петролен бизнес, сн. МС

Постигнат е компромис по оспорвания и от дребния петролен бизнес, и от тежката индустрия закон, уреждащ дейностите с нефт и нефтопродукти, чието влизане в сила се планира да се отложи за юли вместо от края на януари. Това стана по време на среща в четвъртък при премиера Бойко Борисов с Българската петролна и газова асоциация, която обединява едрия бранш и настоява да няма отсрочка за новите правила, чиято цел е да извадят всички търговци и превозвачи на горива на светло.

С едрия бизнес е решено, че машините в минната и металургичната индустрия, както и тежката пътностроителна техника ще се зареждат с гориво с мобилни цистерни, които на свой ред ще се зареждат от ведомствени бензиностанции. Такава е и досегашната практика, но законът предвиждаше всички машини да се зареждат на стационарни обекти, което предизвика недоволството на тежката индустрия.

Предвидено е също така да отпадне исканото обезпечение при регистрация на фирмите от бранша, заради което дребният бизнес заплаши с протести в цялата страна като на "жълтите жилетки" във Франция . Законът въвеждаше най-висока банкова гаранция от 500 хил. лв. да внасят търговците на едро и фирмите за съхраняване на такива продукти извън данъчни складове. Дистрибуторите на LPG бутилки трябваше да обезпечат дейността си 100 хил. лв. Фирмите за пълнене на бутилки за втечнени нефтени газове и търговците на нефт и нефтопродукти бяха ангажирани с гаранция от 20 хил. лв. за всеки свой обект. От банкови гаранции са освободени земеделските стопани и фирмите, транспортиращи нефт и нефтопродукти.

След продължилата час среща икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че вече са внесени в парламента поправки в закона, които трябва да решат проблемите на заетите в отрасъла.

Такива са предложили депутати от ДПС и БСП между първо и второ четене на искането на правителството за отлагане на влизането в сила на сегашния закон.

Караниколов посочи, че ще има среща и с Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива, което обединява над 110 малки фирми. На нея ще се види дали те са съгласни с внесените в Народното събрание текстове, за които се смята, че би трябвало да удовлетворят техните искания. От думите му стана ясно, че ще се търси възможно най-бързо приемане на поправките, за да може законът да влезе възможно най-бързо в сила и всички ангажирани с дейностите с нефтопродукти да се регистрират и така да се изсветли секторът, от който по оценки на правителството изтичат около 1 млрд. лв. данъци и акцизи в бюджета

"Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира. Мисля, че всички са съгласни таксите ще бъдат намалени", посочи Караниколов.

"Това, което договорихме с колегите от строителната камара и с колегите от минно-геоложката камара, е възможността в рамките на техните концесионни обекти, както и в рамките на строежите първа, втора и трета категория да могат да бъдат извършвани зареждания на техниката, която е там, за да не се създава този проблем, който беше нагнетяван, че ще трябва едва ли не големите машини да бъдат разглобявани и занасяни по различни видове бензиностанции", допълни Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Ведомствените бензиностанции, които ще зареждат мобилните цистерни, също ще подлежат на регистрация за да може да се следи дейността им.

Още по темата
Още от Бизнес

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?