Постигнато е споразумение за бюджета на САЩ

Двете партии в Конгреса на САЩ се договориха за по-малко пари за оградата по границата с Мексико

Постигнато е споразумение за бюджета на САЩ
Преговарящи от двете партии в американския Конгрес са постигнали принципно споразумение за финансиране на правителството и избягване на нова частична парализа на държавната администрация, предаде Асошиейтед прес.
 
В стремежа си да избегнат нова частична парализа на държавната администрация републиканците се съгласиха на далеч по-ниска сума от исканите от президента Тръмп за граничната стена с Мексико 5,7 милиарда долара и предложиха около 1,4 милиард. Това финансиране ще е до края на настоящата фискална година, която приключва на 30 септември.
 
Тази обсъждана сума покрива около 90 км нови гранични заграждения във вид на метални съоръжения вместо бетонна стена. Белият дом през декември искаше заграждения за около 350 км граница.
 
Финансирането покрива заграждения, които да се построят в долината на Рио Гранде в щата Тексас.
 
Принципното споразумение предвижда още увеличаване на нови технологии като усъвършенстван скрининг на граничните пунктове, искана от демократите хуманитарна помощ и повече митничари.
 
За постигнатата договореност съобщиха група конгресмени, сред които сенаторът републиканец Ричард Шелби и представителката на демократите Нита Лоуи. Това стана след среща при закрити врата в Капитолия.
 
През почивните дни преговорите блокираха заради исканията на демократите за лимит на броя на задържанията на имигранти. Изглежда, в понеделник вечерта преговарящите от двете партии са постигнали пробив, посочва АП.
 
Ако конгресмените не приемат закона, стотици хиляди федерални служители ще бъдат пуснати в отпуск за втори път тази година.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?