Постигнато е споразумение за ядреното гориво на Иран

Постигнато е споразумение за ядреното гориво на Иран

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е предала на Иран, Франция, Русия и САЩ проектоспоразумение, насочено към намаляване на опасенията в международната общност за ядрената програма на Техеран. МАЕЕ, която предложи плана след консултациите между страните във Виена, обяви, че очаква отговор до петък.

Все още не са представени официално подробности от проектоспоразумението, но се смята, че в него е заложена възможността ирански уран за невоенни цели да бъде обогатяван във Франция и Русия, съобщи ББС.

Генералният директор на МААЕ Махомед Ал Барадей съобщи пред репортери във Виена, че е настроен "оптимистично" след разговорите, които определи като "много конструктивни".

"Всички се опитваха да помагат, да гледат към бъдещето, а не към миналото, опитвайки да излекуват раните, които съществуват от много години", заяви Барадей.

Източници от руската ядрена индустрия са обяснили за ББС, че според предлаганото споразумение Иран ще изпраща своя уран на МАЕЕ, която ще го препраща за обогатяване в Русия. След това вече обогатеният уран ще бъде изпращан във Франция, където ще се обработва допълнително.

Този процес ще даде възможност на Иран да получи достатъчно обогатен уран за своя изследователски реактор, но не и за производството на оръжие.

Шефът на иранската делегация Али Солтание не пожела да отговори на въпросите на журналистите дали Техеран е готов да изпраща част от урана си за дообогатяване в чужбина. "В петък ще получите отговор на въпроса", каза Солтание, цитиран от ДПА.

Според кореспондента на ББС съгласно проектоплана Иран ще изпрати за обработка в чужбина около 1200 кг, тоест, по-голямата част от запасите си от обогатен уран. Голямото полза за Запада е, че ще бъде неутрализира по-голямата част от иранските резерви от обогатен уран, като това най-малкото ще забави възможността Иран да произведе атомна бомба. Нито един ирански представител обаче досега не е признал публично, че е възможно уранът да бъде изнасян от страната.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?