Постоянен адрес в София над 3 години дава най-голям шанс за детска градина

Полярни са мненията за новите правила сред родителите

Постоянен адрес в София над 3 години дава най-голям шанс за детска градина

Децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от над 3 години, ще получават най-много точки при класиране в детска градина или ясла. Различен брой точки ще дава и броят на годините от регистрирането на настоящ адрес. Това става ясно от проект на "Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителни групи в общинските училища в Столична община", пуснат за обществено обсъждане.

В момента се изискваше само постоянен адрес (3 точки), без да се дават бонус точки в зависимост от броя на годините, през които родителите живеят в столицата. За настоящ адрес също се даваха 2 точки, но отново нямаше градация от броя на годините.

Игра на точки

Ако един от родителите има постоянен адрес от над 3 години последователно в столицата, детето му ще получава максимума от 4 точки. От 1 до 3 години ще се дават 3 точки, а за постоянен адрес през последната 1 година - 2 точки, пише в проекта. Това ще се доказва с оригинал за удостоверение, издаден от съответната районна администрация.

Броят на годините, от които родителите имат настоящ адрес в столицата също ще дава различни точки при класирането на малчуганите. Например, максимумът от 3 точки ще се дава, ако родител има такава регистрация в последните 3 години. А, едва 1 точка, ако е в последната 1 година.

Тази точкова система ще се прилага за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детски градини.

За кандидатстване на деца от втора до четвърта група в градини и подготвителни групи в училищата са същите точки, но се броят годините на постоянния или настоящ адрес на детето на територията на Столична община, а не на родителя.

Родител, който е в отпуск за отглеждане на дете или работещ такъв, ще получава 2 точки. Ако е студент ще му се броят още 2 точки при класиране на детето му, става още ясно от проекта. Запазва се правилото, че при близнаци, ако е приет единият, задължително трябва да се осигури и място за другия.

"С новата наредба се въвеждат критерии за кандидатстване, свързани с промяната на постоянния или настоящия адрес на един от родителите на детето. Предимство ще ползват деца, чиито родители дългогодишно живеят в София. Въвеждането на тези критерии са продиктувани от значим обществен интерес, изразен от голяма част от родителите на деца, кандидатстващи за място в детските заведения", пише в мотивите. Под проекта са се подписали зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите.

Разнобой

Родителите посрещат разнопосочно бъдещите правила, показа проверка на Mediapool във фейсбук групата "Детски ясли и градини в град София".

"Шарения...съвсем да се объркат родителите. А може би това е целта", пише една от майките.

"Това като вариант за уседналост не е чак толкова лошо. Изглежда сложно, но се приближава до училищата... Като цяло не я одобрявам тая уседналост, но като трябва да има - това е приемливо. Хубаво е, че няма за район", коментира друга.

Очаквано, има и други възможности, предлагани от родителите.

"Да вземат пример от училищата - да приемат децата в района, най-близък до прилежащата градина/ясла. Ако не се попълни бройката- точкова система, с която да се класират тези извън района", добавя родител.

Подгряване за уседналост

Още преди месец организацията Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) поиска с писмо въвеждане на уседналост при класирането на децата в детски ясли, а за родителите, които останат без място за децата, да се плаща по 300 лева компенсация. В същото време образователният министър Красимир Вълчев посочи пред в. "Сега", че максимум 300 лв. ще получават родителите, чиито деца не са приети в детска градина.

Всъщност, въвеждането на уседналост се планираше да бъде въведено още за класирането в софийските детски градини в края на август. Критерият обаче бе отменен с обещанието, че той официално ще влезе в нова наредба.

На 29 август бе пуснато класиране за нови 3000 места в детските градини в София, но липсват места за цели 10 000 малчугани. Най-голям проблем с местата има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години - и в район "Витоша". След като в телевизионно предаване кметът Йорданка Фандъкова посочи какви "огромни усилия" полага за решаването на проблема, тя го прехвърли към районните кметове. И уточни, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини.

"Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", зарече се тогава тя. Правителството тази година отпусна 65 млн. лв. за строителство на детски градини и училища в София.

Отделно, МОН и Столична община са постигнали съгласие за промени в законодателството, които да разрешат детски градини да се откриват и в построени вече сгради. Частично това ще облекчи проблема, защото в столицата в момента има райони, в които свободни терени няма и няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България