Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

Стопаните, пострадали от градушката, която се изсипа в Плевенско на 6 май, ще бъдат обезщетени. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, който във вторник отиде да огледа щетите, нанесени на посевите в село Българене. Ден по-рано районът беше ударен от градушка и според хората насажденията им са изцяло унищожени.

По-рано във вторник премиерът Бойко Борисов заръча представители на фонд "Земеделие" да посетят Северна България, да опишат щетите и да намерят начин хората да бъдат подпомогнати.

Няколко часа по-късно министър Порожанов, зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков посетиха засегнатия от бедствието район на село Българене.

Вече е сформирана и комисия към областната и общинската служба "Земеделие", която описва и оценява щетите на място. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По второто направление ще се подпомогнат малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. Те ще получат средства по линия на държавната помощ "де минимис" на база на оценката на щетите. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.

Землището на Българене заема 25 000 дка и всичко е унищожено след вчерашната буря с интензивна градушка.

"На тези, които са в дворовете, на база на оценката на щетите при домати, овошки и така нататък, ще се направи помощ "де минимис". Законът го позволява. На земеделските стопани на полето правим оценка на база на оценките за пропадналите площи. По най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи", коментира Порожанов, цитиран от БНР.

Той добави, че хората ще получат семена от институтите към Селскостопанската академия.

Освен на насажденията са нанесени и щети на къщите в селото, над което почти половин час валя градушка. Изпочупени са прозорци и керемиди по покривите.

По-слаби градушки са паднали в районите на Благоевград и Пловдив, съобщиха за БНР от Националния институт по метеорология и хидрология.

Противоградни ракети са изстреляни в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и в село Голям чардак, Пловдивско, съобщиха от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?