Пострадалите от труса в Перник получават само още 500 хил. лв. от държавата

Снимка: БГНЕС

Само половин милион лева допълнително ще получи Перник от държавата за преодоляване на щетите от земетресението през май на фона на обещаните 3.5 млн. лв. от хазната и в условията на притесненията на хората в региона от наближаващата зима, която може да завари много от тях в силно пострадалите им домове.

В четвъртък на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет бе решено да се отпуснат 515 400 лв. за ремонта на църквата “Св. Иван Рилски” в Перник, радомирското училище “Архимандрит Зиновий” и за възстановяване на сгради, опасни за обитаване, и за жилища, собственост на инвалиди.

Междувременно хората в Пернишко са отчаяни от забавянето на държавната помощ след като зимата е вече на прага им, а силно пострадалите от труса постройки се негодни за обитаване.

В по-голямата си част въпросните жилища са на възрастни хора и инвалиди, без възможност сами да решат проблемите си, заяви кметът на пернишкото село Мещица Деян Станимиров, цитиран от БГНЕС. По думите му социално слабите хора разчитат единствено на държавната помощ и на благотворителната кампания на Българския червен кръст, събираща средства за пострадалите от труса.

Повечето хора с пострадали имоти са взели само еднократната държавна помощ от 325 лв., и раздадени от ГЕРБ по 250 лв. които обаче не стигат за ремонти на силно напуканите стени и тавани на жилищата им.

Къщата на Снежанка Христова, която е с над 90% инвалидност, е определена за събаряне, но тя няма къде да отиде да живее, в същото време се страхува да прекара зимата в силно пострадалата сграда.

По информация на Станимиров в селото са подадени 334 молби за засегнати къщи, от тях 27 трябва да бъдат сринати. "Хората вече се умориха от толкова много комисии, благодарен съм на общинската управа, че бързо реагираха, преди повече от месец те си свършиха работата. Оценките са направени и документацията е изпратена в Междуведомствената комисия, която забави изплащането и подпомагането за тези къщи", допълва той.

Ограниченията за субсидиране на ремонти, стрували над 2 хил. лв. според Станимиров, са неправилни, тъй като около 40% от къщите са с ремонти за под 2 хиляди лева. "Тези хора свършиха с ремонтите, имат фактури и чакат да бъдат подпомогнати от държавата. Но това все още не се случва, до този момент само 14 къщи са подпомогнати от Междуведомствената комисия, от тях осем са за блъскане", обяснява кметът.

До този момент са съборени две къщи, а първите оценки за стойността са с 50% по-високи от това, което комисията е оценила, каза още Станимиров. "Имаме оценки за една къща, която е блъсната, от 22 хил. лв., Междуведомствената комисия им изплати 11 хил., което е крайно недостатъчно. Тези живущи си пуснаха жалби, но все още няма резултат", посочва кметът.

По неговите думи на жителите на някои от 27-те къщи, определени за разрушаване, има предоставени 12 фургона, но това в никакъв случай през зимата не може да ги стопли. Крайно време е приоритетно тези къщи, които са за събаряне, да бъдат непременно обезпечени, заяви кметът. Няма да допуснем хората да останат на улицата, имат близки и роднини, където да останат през зимата, обеща Станимиров.

Подобно е и положението в близкото с. Дивотино, където са подадени 550 молби за помощ и около 20 къщи са определени за събаряне, информира кметът на селото Румен Сергиев.

И той, и Станимиров посочват, че откакто с въпросите на пострадалите се занимава министър Томислав Дончев процесът става малко по-бързо и лесно.

По линия на благотворителната кампания на Червения кръст вече за пострадалите от труса са събрани 714 хил. лв., информира шефът на организацията Христо Григоров. Разпределянето на средствата ще се прави от национален обществен съвет.

"Ще продължаваме да се борим да съберем по-голям финансов ресурс. Ние считаме, че един обем около 1.5 млн. лв. 30-40 къщички, но в последствие нещата ще трябва да продължат", заяви той. Общественият съвет ще гарантира прозрачното похарчване на средствата, не трябва да се притесняваме, всичко е открито и всичко се проверява, няма да има грешки, посочи Григоров.

Средства за кампанията на БЧК могат да бъдат дарявани чрез СМС на номер 1255 на стойност 1 лев, по банков път на IBAN BG49UNCR70001519722244, както и на сайта на БЧК, припомни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България