Пострадалите при пожара машинисти са с изгаряния 10-15%

Районната прокуратура и инспекцията по труда разследват инцидента

Пострадалите при пожара машинисти са с изгаряния 10-15%

Двамата машинисти, които пострадаха в неделя следобед при пожар в маневрен дизелов локомотив на жп гарата в Горна Оряховица, са в стабилно състояние, предстои да им бъдат извършени операции заради получените изгаряния. Това обявиха от "Пирогов", където двамата са настанени за лечение.

От Районната прокуратура в Горна Оряховица започнаха разследване на инцидента, назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза на локомотива, а инспекцията по труда ще провери спазвани ли са правилата за работа.

До момента е изяснено, че не взривната вълна или огънят от запалилия се локомотив са причинили тежките изгаряния на машинистите. Железничарите са пострадали от изригнало горещо масло от двигателя на машината, предаде БНР.

Машинистите на възраст 46 и 50 години имат между 10-15% изгаряния – основно по главата и горните крайници. Преди ден от БДЖ, чиито служители са мъжете, съобщиха, че изгарянията са получени от горещо машинно масло.

Двамата също така са вдишали димни газове по време на пожара и имат тъпи наранявания, но без счупвания и увреждане на вътрешните органи.

След преценка на лекарите от Клиниката по изгаряне ще им бъдат направени операции, уточняват от "Пирогов".

От Районната прокуратура в Горна Оряховица обявиха, че е образувано досъдебно производство срещу виновно длъжностно лице за причиняване на средна телесна повреда на повече от един човек поради немарливо изпълнение на занятие.

Инцидентът стана в неделя следобед, когато маневреният локомотив е изчаквал ред за дезинфекция в мивка на железниците.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?