Потъналият край Китай ирански танкер е причинил 16-километрово нефтено петно

Потъналият край Китай ирански танкер е причинил 16-километрово нефтено петно

Подпалилият се ирански петролен танкер, който потъна в Източнокитайско море, е причинил нефтено петно с дължина 16 километра, съобщиха в понеделник китайски медии и японските власти, цитирани от Ройтерс.

Според Китайската централна телевизия петното е широко приблизително между 2 и 7 километра и се е увеличило няколко пъти от вчера, засилвайки тревогата от нанасяне на вреди на морската екосистема. То е открито на изток от мястото, където потъна корабът.

На морската повърхност е започнала операция за почистване, а спасителните екипи са обявили спиране на мащабното издирване на оцелели, понижавайки усилията до "нормални" дейности.

Танкерът, превозвал 136 000 тона кондензат, потъна в неделя, след като няколко експлозии отслабиха корпуса. Той се подпали след сблъсък с китайски товарен кораб на 6 януари.
Китайските власти заявиха, че в резултат на експлозиите, разкъсали корпуса, са е запалило голямо количество петрол във водите наоколо.

Това е най-големият петролен разлив от танкер от 1991 г., когато 260 000 тона нефт се изляха край бреговете на Ангола.

Японската брегова охрана каза, че от мястото, където е потънал корабът, все още се издига черен дим. Тя е изпратила в района два патрулни катера и самолет, които да търсят изчезналите членове на екипажа и да оценят обстановката.

В събота китайски спасителни екипи откриха две тела на борда на танкера. На 8 януари беше намерено още едно тяло, вероятно на моряк от танкера.

Иранските власти заявиха вчера, че се предполага, че останалите 29 души от 32-членния екипаж са мъртви.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?