Потъналият край Русе кораб е издигнат над водата

Снимка: БГНЕС

След четиридневна операция над водата е издигнат вече потъналият в началото на ноември кораб "Фери Топ 1" в лимана на регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот" край Русе.

За да се издигне плавателният съд над водата, с мощни пожарни помпи е била изпомпвана водата от помещенията му., обясни директорът на "Морска администрация" в Русе кап.Георги Иванов, цитиран от БТА в понеделник.

"Комисията, която разследва инцидента, е на място и прави огледи. Имаме предположения за потъването на кораба, но ще ги огласим, когато приключи разследването. Срокът е до 12 декември", обясни Иванов.

Най-късно във вторник ще стане ясно какво количество гориво има в кораба и ще се предприема действия по източването му, което сега ще е по-лесно. Изпомпването на намиращия се газьол трябваше да стане под вода миналата седмица, но бяха набелязани други действия.

Инцидентът с "Фери Топ 1" - фериботът, пътувал преди време между Силистра и Кълъраш, стана на 9 ноември. Плавателният съд, собственост на русенската фирма "Гораинвест", е бил натоварен с дърва и докато разтоварвал в пристанището, е започнал да потъва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?