След купуването от ДКК на дълга на "Дунарит"

Потърпевши от фалита на КТБ предлагат държавата да покрие и техни вземания

Подозират създаването на резервен фонд за целева употреба на крайните бенефициенти от фалита и ликвидацията на банката

Потърпевши от фалита на КТБ предлагат държавата да покрие и техни вземания

Държавата, като е тръгнала да пазарува вземания на фалиралата Корпоративна търговска банка, както направи това с многократно прехвърлян кредит на военния завод "Дунарит", да вземе да откупи при същите условия и вземания на кредитори на самата банка, които не могат да си получат депозираните в трезора свои средства. Това предлага неправителствената организация "Ние, Гражданите", обединяваща потърпевши от фалита на КТБ вложители.

В писмо до премиера Бойко Борисов, разпространено в четвъртък, след като стана ясно, че "Дунарит" се е "откупило", плащайки придобития от "Държавната консолидационна компания" (ДКК) свой дълг към КТБ, вложителите в КТБ поставят под съмнение действията на синдиците на КТБ в казуса с военния завод и смятат, че чрез сключваните от тях сделки по вземания на банката се създава резервен фонд за целева употреба на крайните бенефициенти от фалита и ликвидацията на финансовата институция.

Те определят опита на правителството да одържави "Дунарит" като безобразие, преминало всякакви граници на търпимост. Според "Ние, Гражданите", в сделката ДКК е изиграла ролата на фирма-касичка за продажба на активи на КТБ на нищожни цени от определени хора в нарушение на законовите процедури.

"Видно от публикуваните в Търговския регистър договори "КТБ“ АД е започнало да развива дейност на колекторска фирма, въпреки изричното разпореждане на закона и съда за прекратяване на дейността на предприятието", пише в писмото до Борисов. В него се акцентира върху това, че КТБ се намесва в договорни отношения между фирми, които нямат отношение към процедурата по несъстоятелност на банката. "Към момента "Дунарит“ АД не е и длъжник на банката, тъй като не фигурира в изготвения от синдиците списък на некоректните длъжници с непогасени задължения към "КТБ“ АД, публикуван на сайта на "КТБ“ АД на 16.02.2017 г.", пише в писмото.

То припомня, че синдиците са предявили искове за прогласяване на нищожност на прихващания, чрез които "Дунарит“ АД са погасили своите вземания по кредитите в "КТБ“ АД, но все още произнасяне на съда няма, а предвид, че тези прихващания са признати от квесторите на специалния надзор фактическото и правното положение е, че "Дунарит“ АД не е длъжник на "КТБ“ АД. Този факт безспорно се потвърждава и от публикувания списък, в който "Дунарит“ АД липсва", посочват от "Ние, Гражданите".

Организацията определя действията на синдиците на КТБ "като прекупуване на дългове с цел възползване от обезпеченията по тях", тъй като няма рационално обяснение за интереса им да придобият вземане на трето лице срещу "Дунарит“. Според нея печеливш от цялата операция ще е фирмата "Дипи“ ЕООД, която "Ние, Гражданите" свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, тъй като в договора ѝ с КТБ за продажбата на вземането на "Дунарит" е записано, че цената на активите, с които КТБ ще плати за дълга, ще се определи от посочен от "Дипи" оценител. "Той ще постави своята оценка на активите извън всякакви законово регламентирани процедури, което означава, че при подценени активи дружеството "Дипи“ ЕООД срещу този договор може да придобие активи значително надхвърлящи цената на продаденото вземане. Да не споменаваме, че синдиците на КТБ досега са провели само един търг за 15 % от акциите на „Техномаркет”. Неуспешен", пишат още потърпевшите от фалита на КТБ до Бойко Борисов.

Те припомнят на премиера, че синдиците на КТБ масово атакуваха прихващанията по цесии на вложители на КТБ, но без да сторят това за прихващанията на фирми на Делян Пеевски срещу суми, загубени от ПИБ в КТБ, нито тези на Александър Сталийски, свързани с придобиването на завод "Рубин” АД.

Споделяне

Още от Бизнес