Потърпевшите от трусовете в Перник – заложници на нормативни неуредици и партийни сблъсъци

Над 600 перничани най-вероятно ще посрещнат зимата във фургони

Потърпевшите от трусовете в Перник – заложници на нормативни неуредици и партийни сблъсъци

Потърпевшите от земетресението в Перник се оказват жертва на двусмислени нормативни предписания, сгрешени оценки за възстановяване на щетите и все по-ожесточените нападки между ГЕРБ и червената кметица на Перник Росица Янакива. В същото време стотици перничани продължават да спят под открито небе, в палатки и фургони и без яснота как ще посрещнат зимата.

Янакиева даде пресконференция в четвъртък заедно с депутати от БСП, на която бяха изкарани данни за бедстващото положение на перничани, а държавата бе обвинена в бездушие. От отговора на правителството стана ясно, че голяма част от молбите на потърпевшите са неоснователни, тъй като щетите не е трябвало да бъдат оценявани по пазарни цени.

Над 600 перничани, пострадали от земетресението през май и последвалите трусове, все още са настанени във фургони и палатки. В три училища не могат да се провеждат занятия, две детски градини са за събаряне, много общински и частни домове са в окаяно състояние, а само една трета от средствата, необходими за ремонтни дейности, са отпуснати, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева.

Тя беше дадена на прокурор от групата общински съветници от ГЕРБ заради неправомерни разходи.

Над 13.5 млн. лв. е дала държавата за преодоляване на щетите от земетресението от 22 май на общините Перник, Радомир и София, отговори веднага правителството.

Голям брой от исканията за помощ на перничани обаче са неоснователни, а оценителите са остойностявали щетите по пазарни цени, което е в разрез с правилата на комисията, установила още Междуведомствената комисия, която се председателства от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. От съобщението на правителството не става ясно дали се предвижда да бъдат отпуснати още средства за нуждаещите се.

БСП обяви, че заради бездействието и гаврата на управляващите с перничани, ще поиска парламентът да възложи на Сметната палата да провери дейността на Междуведомствената комисия, каза Ангел Найденов, депутат от БСП избран от Перник.

От 2700 молби са разгледани едва 288

За два месеца междуведомствената комисия за бедствия и аварии е успяла да разгледа едва 288 молби на перничани от подадени общо 2700. От тях са одобрени искания за 194 молби, каза Росица Янакиева.

Близо 666 958 лева са отпуснати на жители на Перник за възстановяване на щетите от земетресението, е посочено в правителственото съобщение. Това означава, че средно един потърпевш е получил по 3 437 лв.

В същото време за изграждането на нови сгради в наводненото село Бисер, община Харманли, са дадени 516 856 лв. В правителственото съобщение не е посочено за колко нови къщи са отишли парите, но досега тържествено бяха открити 10, което означава, че средната помощ е над 51 хил. лв.

Около 9.5 млн. лв. са необходими за възстановяване на общинските сгради, като в същото време е отпусната едва една трета от сумата, каза Ангел Найденов.

Според съобщението на правителството за ремонта на общински сгради са дадени 3.3 млн. лв., а за държавни - 308 хил. лв.

Перник се превръща в олицетворение на бездушието на държавата към проблемите на хората”, каза Найденов. Според него ставащото е “свидетелство за крещящо безхаберие”.

Проверки на проверяващите

Кметът на Перник съобщи, че е подписала заповеди за премахване изцяло или частично на 164 частни сгради. Направете сметка колко хора остават без алтернатива, прикани Янакиева.

Започнало е разрушаването на опасните обществени сгради. В същото време на 9 август е пристигнала втора проверка в Перник за проверяване на проверяващите, каза иронично Янакиева.

Погрешни тълкувания за очакваните помощи

До момента в Междуведомствената комисия няма получен протокол с предложения за начина и размера на подпомагане на пострадалите, както изисква правилника. По тази причина в решенията начинът за подпомагане не е конкретизиран, а това създава предпоставки за погрешни тълкувания”, е посочено в правителственото съобщение. Според МС това е причината да бъдат възложени допълнителни проверки за законността на сградите, определени за частично или цялостно разрушаване и за установяване на лицата и домакинствата, на които трябва да се окаже помощ най-напред.

Като негативен резултат от оценките на вредите следва да се отбележат предписанията и оценките за стойността на сградите по пазарни цени, дадени от оценителите. По този начин е създадена обществена нагласа за получаване на дължимо обезщетение, което не е регламентирано в правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия. В много от случаите са дадени предписания и са пресметнати разходи за изграждане на допълнителна строителна конструкция, които са по-скоро препоръчителни за собствениците, отколкото задължителни за Междуведомствената комисия”, се казва в съобщението на правителството.

За оценките на експертите държавата им е платила над 130 хил. лв.

За осигуряване на временен подслон за пострадалите, чиито жилища са опасни за обитаване и следва да се разрушат изцяло или частично, са осигурени 46 фургона. От тях 38 в община Перник, и осем в община Радомир”, се казва в съобщението на правителството. От община Перник е постъпило допълнително искане за още 10 фургона, които предстои да бъдат доставени.

Законови промени

БСП ще предложи промени в Закона за устройство на територията, с които да се разрешат аварийни ремонти при бедствия, каза Ангел Найденов. Сега такава възможност няма и всички процедури следват законния ред, който е бавен и муден, смята Найденов. Според него трябва да има специален ред за хората, пострадали от природни и стихийни бедствия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес