Потегли 35-ият национален поход "По стъпките на Таньо войвода"

Потегли 35-ият национален поход "По стъпките на Таньо войвода"

Трийсет и петият национален поход "По стъпките на Таньо войвода" потегли от Тутракан. Това съобщи в неделя ръководителят на Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" д-р Анатолий Кънев. Дружеството е инициатор и основен организатор на похода.

Сред организаторите са и Тутраканската община и Историческият музей в Тутракан.

Заради усложнената обстановка в похода участват около 30 души от организаторите, които минават по целия маршрут. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи по пътя на Ботев и Таньо войвода, в която участват около 20 000 души, съобщи д-р Кънев.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев.

Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Споделяне

Още от България