Потенциалът за растеж на електоромобилите у нас се оценява на до 50% годишно

Амбицията на ИКЕМ е за година 80-те зарядни станции да се утроят

Потенциалът за растеж на електоромобилите у нас се оценява на до 50% годишно

Потенциалът за растеж на електрическите автомобили у нас е голям. Очакванията са за ръст между 30 и 50 на сто годишно, но за това е необходимо да бъде изградена зарядната инфраструктура. Това стана ясно думите на Илия Левков, председател на Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ.


В момента в България има около 80 зарядни станции за електрически превозни средства и амбициите ни са догодина този брой да бъде утроен, каза Боян Захариев.

Очаква се през септември да заработят няколко зарядни станции до НДК по съвместен проект на Столична община и ИКЕМ. Тези станции ще зареждат малки сметосъбиращи камиончета, които ще поддържат парка около НДК, но вероятно ще предоставят безплатно зареждане и на други електромобили в София, каза Илия Левков.

Изграждането на зарядната инфраструктура е една от предпоставките за увеличаване на покупката на електромобили. В момента те не са много – едва 173 електромобила от общо 3.2 млн. леки коли са регистрирани у нас към края на юни 2017 г. по данни на КАТ.

По неофициални данни на ИКЕМ електрическите превозни средства у нас са не по-малко от 2000 – 2500, като те включват скутери, велосипеди, автобуси, лекотоварни електромобили, електрокари, голф колички. Според Левков все повече потребители купуват електрически превозни средства.

Освен липсата на зарядна инфраструктура другият проблем е свързан с факта, че електрическите автомобили все още са твърде скъпи на пазара.

ИКЕМ представи иновативна и удобна за града електрическа тротинетка, която може да превози човек с тегло до 125 кг на разстояние до около 40 км след едночасово зареждане в обикновен контакт.

Теглото на електрическата тротинетката е 10.5 кг и развива скорост до 30 км/час. Цената й е между 1310 и 1550 лв. Удобна е – може да се сгъне и придобива формата на пътническа чанта, която удобно може да се паркира на работното място.

За развитието на електрическата мобилност ИКЕМ работи по реализацията на няколко проекта заедно с държавата и общините, както и с частни инвеститори. Столична община вече тества няколко елекробуса. Министерството на екологията пък финансира закупуването на електрически автомобили от държавната и местната администрация.

 

ИКЕМ са разработили и модел за демонстрационно въвеждане на система за споделено използване на електрически превозни средства. Тя предвижда доставка на два електомобила и две зарядни станции за споделено използване от 10 семейства, живеещи в един град, в различни квартали. Целта е да се направи анализ на резултатите по съпоставими критерии за използуването на традиционни автомобили с двигатели с вътрешно горени и такива на батерии.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?