Потенциалните случаи на морбили в Пловдив са вече осем

Потенциалните случаи на морбили в Пловдив са вече осем

Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов в Пловдив. Преди ден стана ясно, че пет деца и две жени са в пловдивската университетска болница със съмнения за морбили, като за двете жени и едно от децата диагнозата е потвърдена, а останалите са със симптомите на болестата и са във връзка помежду си.

"Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза Каменов. Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати от задължителната ваксинация, които в момента са в процес на имунизиране.

"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза временно изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова. Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година.

Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е 92 процента.

Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.

Междувременно вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили.

Съветът е съвещателен орган към министъра на здравеопазването и има за задачи да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките.

На Съвета се възлага да изготвя и представя на министъра на здравеопазването актуална информация за епидемичната обстановка.

Председател на Националния координационен съвет е заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, а негов секретар – Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Членове на съвета са директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по вирусология проф. Ива Христова, националните консултанти по епидемиология проф. Йорданка Стоилова и доц. Андрей Галев и националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

Споделяне

Още по темата

Още от България