Потенциално дефектен алуминий са използвали всички производители на коли в Япония

Потенциално дефектен алуминий са използвали всички производители на коли в Япония

Всички водещи автомобилостроителни компании в Япония са използвали изделия от алуминий, производство на компанията "Кобе стийл" (Kobe Steel), която призна в края на миналата седмица, че е фалшифицирала данни за здравината и други характеристики на метални продукти, съобщава агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Такива елементи са били използвани и при четвъртия спътник от серията "Митибики", който бе изстрелян в орбита преди няколко часа, за да позволи на Япония да разработи собствена система за космическо позициониране.

Японското правителство вече е дало указания на автомобилостроителните компании спешно да извършат проверки за безопасност на алуминиевите части, произведени от Кобе стийл. Засега не са открити проблеми.

Корпорацията Мицубиши хеви индъстрис (Mitsubishi Heavy Industries), която произвежда ракетите Н-2А (лат. букви) днес обяви, че според нея е безопасно да се използва продукция на Кобе стийл.

При вътрешна проверка бе установено, че компанията е подправяла данни за характеристиките на множество алуминиеви и медни детайли и компоненти. Те са били доставяни на около 200 промишлени корпорации, включително на гиганти като Тойота (Toyota).

Ако в продукцията на Кобе стийл бъдат открити дефекти, опасни за сигурността, то това може да доведе до мащабно изтегляне на автомобили, локомотиви и дори самолети, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?