Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Потоп от проверки за изгодните имотни сделки на политици от ГЕРБ

Ще се нищят и законовите промени в полза на "Артекс", а премиерът готов мигом да ги промени

82 коментара
Потоп от проверки за изгодните имотни сделки на политици от ГЕРБ

Цялата държава вкупом се хвърли да проверява новите апартаменти на висши политици от ГЕРБ, купени от фирма "Артекс" на съмнително ниски цени. Със сделките се заемт антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата, а премиерът Бойко Борисов обеща, че мигом ще внесе нов закон, ако се установи, че партията му е приела лобистки поправки в интерес на строителната фирма. Един от новодомците – правосъдният министър Цецка Цачева – сама поиска да бъде проверена, декларирайки готовност да даде достъп до банковата си сметка и всички нужни документи. Прокуратурата пък даде да се разбере, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов специално ще бъде проверяван за конфликт на интереси заради законова поправка, която директно ползва строителя "Артекс".

Една проверка, моля

Петъчният ден започна със съобщението на Цачева, че е изпратила писма до КПКОНПИ и главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде проверена. Водещата роля на правосъдния министър обаче бързо бе отнета. Часове по-късно самата комисия "Антикорупция" обяви, че се самосезирала и ще проверява жилищните покупки на Цачева, Цветанов, бившия министър на културата Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Минути по-късно прокуратурата също се включи в канонадата от сезирания, нареждайки на КПКОНПИ да извърши съвсем отделна проверка.

"Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени ", декларира Цачева.

Ще се проверяват и законовите промени в полза на "Артекс"

КПКОНПИ ще изследва всички данни и обстоятелства, които вече бяха публикувани от медиите, обявиха от комисията. Освен това ще провери произхода на парите, евентуална търговия с влияние и конфликт на интереси при приемане на промените в Закона за устройството на територията, благодарение на които "Артекс" започва да строи небостъргача си "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Поправките са внесени от ГЕРБ и приети с техните гласове миналата година. Комисията ще провери и всички сделки на "Артекс" е периода 2017 г. – 2019 г. Така ще се установят цените, на които фирмата обичайно продавала жилищата си.

При сделките с бившите и настоящи министри правят впечатление отстъпките в цените. Например Цачева е купила жилището си срещу 670 евро на квадратен метър, Цветанов за 627 евро, а Рашидов – срещу 900 евро на квадрат. Апартаментите им (в случая с Цветанов на цял етаж със собствен асансьор) са в скъпи сгради на "Артекс" в столичния район "Изток" и излизат три-четири пъти под пазарните.

Представителка на самата компания коментира преди ден, че изгодната заменка на Цветанов е станала, защото той оценил както никой друг "мощната енергийна защита" на сградата на ул."Латинка" 8 с вградения в нея 91 псалм.

"С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна. Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища. С оглед компетентността на КПКОНПИ по отношение на установяването на конфликт на интереси, Върховната касационна прокуратура е предложила на комисията да прецени основанията за това по отношение на народния представител Цветан Цветанов", заявиха от прокуратурата. Ако проверяваните не дадат съгласие за разкриване на банковата тайна, такова ще се поиска от съда.

Лобисти, лагери и една колиба в Банкя

Ако поправките в ЗУТ се окажат лобистки, лично премиерът Борисов ще внесе нови текстове, закани се самият той от Брюксел. Той обясни, че неговите хора го убеждавали, че всичко е наред.

Премиерът обаче контрааткува БСП за обвиненията им по повод апартаментите на ГЕРБ и стигна дори до лагерите на комунистическия режим.

"Как ще оневиним БСП за лагерите? Ще кажете – това е било отдавна. Да, но конгресите са им кой? 46-7. Те не са се отказали от историята", заяви той.

Премиерът отново повтори тезата си, че червените не можели да критикуват, защото 45 години живеели в най-хубавите апартаменти. И си спомни как самият той живеел със сестра си, майка си и баща си в "колиба" в Банкя. Едновременно с това Борисов защити строителството на високи сгради в София, които променяли облика на града.

"Но, аз като се огледах в Брюксел, толкова високи сгради. Няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има. Или в Лондон? В кой град няма високи сгради? Трябва ли да има високи сгради? Като минавам по "Цариградско" и гледам сградите, те са красиви, придават съвсем друг облик на града. Ако искат колиби, колиби, глас народен, глас Божи. Ние живеехме в колиба – две стаи в Банкя. Със сестра ми в една стая, докато бяхме и студенти включително. Майка и татко – в другата стая. Други, разбирам, че наследство на "Оборище", на "Позитано", в "Лозенец. Ми хубаво наследство", заяви Борисов.

Промените в ЗУТ не били за "Артекс"

Промените в ЗУТ от 2017 година били "плод на труд" и било подвеждащо да бъдат наричани "поправката "Артекс". Такава теза разви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков преди изказването на Борисов.

Измененията били направени защото било трудно големите обекти да бъдат завършени за 5 години. Така се стигнало до решението да бъде даден толеранс от още 5 години "поради чисто обективни причини", обясни той.

Ненков обясни, че конкретният проект на "Артекс" не го интересува. „Поправката „Артекс“ не ми звучи много конкретно, по-скоро е подвеждащо. Напротив, аз лично се запознах - не са се възползвали, законът няма ретроактивно действие, никъде не е описано такова нещо", обясни депутатът. 

"Няма драма" в управляващата коалиция

Според вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов "няма драма" в управляващата коалиция заради гръмналия скандал с имотите на хора от ГЕРБ.

"Би следвало да изчакаме някаква проверка. Иначе ме карате да влизам в предизборна кампания, защото честно казано и на това ми намирисва", каза той пред журналисти в петък.

По думите му темата трябва да се коментира след проверката на компетентните органи.

Мръсна предизборна кампания

Основната защитна теза на ГЕРБ е, че скандалът с апартаментите е част от мръсна предизборна кампания.

"Този скандал е част от предизборната кампания. Темата на кампанията в момента не е теза, която бяхме планирали и трябваше да артикулираме”. Тази предизборна кампания беше анонсирана, че ще е много мръсна", заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Артекс" си правела реклама, привличайки известни политици

Биков намери и друго обяснение за концентрацията на политици от ГЕРБ в сгради на "Артекс": "Това е сериозна строителна фирма, която може да прави отстъпки. За тях това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: "При мен този и този имат апартаменти". Това е реклама. Не мисля, че Цветан Цветанов би дал облаги на дадена фирма, за да му продадат по-евтин апартамент".

Според Биков няма проблем и с жилището на Цачева"Не съм навътре в нейните финанси, но тя не е човек с ниски доходи. Тя сигурно е имала спестявания и на 100% е продала имоти в Плевен. Не мисля, че някой може да я обвини в корупция".

Ние сме спокойни

БСП нямат притеснения за имотите на депутатите си, коментира Явор Божанков от червената партия, визирайки трите апартамента на Елена Йончева.

"Напълно спокойни сме. Госпожа Йончева обясни, че тези имоти са наследствени, а тя не е била във властова позиция. Цветанов обаче е един от държавните мъже, които ръководят България и разполага с власт. Не БСП си е построило общежитие с половината правителство в него, нито пък БСП направи публичен този казус", заяви той.

Това не е просто една сделка, допълни Божанков и напомни, че преди години Цветанов оправдал шестте си апартамента с пенсията на тъщата си: "По-късно беше извършена проверка. „Случайно” човекът, който я направи, стана депутат от ГЕРБ. Днес опасенията са за същото нещо – Цветанов ще бъде проверяван от антикорупционна комисия, която е назначена от самия него".

Същото подозрение изказа в четвъртък и президентът Румен Радев. Според него не може да се очаква, че антикорупционната комисия КПКОНПИ ще направи обективна проверка, тъй като председателят ѝ Пламен Георгиев бил назначен от Цветанов.

"ГЕРБ се самозабравиха, време е да се махат от властта"

Според лидера на БСП Корнелия Нинова скандалът с апартаментите "е най-добрият синтез на модела „ГЕРБ“"

Самозабравиха се, лечението е да се махнат от властта, за да изтрезнеят за реалния
живот (...) 
Това не е просто един изолиран случай. Не е просто поредното петно, което Борисов смята, че така ще изчисти от костюма си. Той вече целият е в петна", обясни тя. 

По думите ѝ управляващите имат три характеристики - приемане на закони в услуга на бизнесмени и олигарси, политически рекет като модел на управление, както и ощетяване на хазната заради неплатени данъци на хората във властта. 

"Няколко дни преди да си купи апартаментите г-н Цветанов е започнал проверка срещу тази фирма. След което, като е купил апартаментите, проверката е приключила", каза Нинова. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

82 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kali7ko
  #82

  Всички са невинни! Колкото и да ги проверяват няма какво да се открие, явно се търси ПОД ВОЛА ТЕЛЕ!

 2. GreatWhite
  #81
  Отговор на коментар #80

  Да, наистина - долни комунистически отрочета са. Но май всички сега са закичили по един цъфнал герб на мястото на аления мак.

 3. kali7ko
  #80

  Долни комунисти! Всички тези "скандали" тръгват от тях. Нито един от ГЕРБ няма вина за нищо! Това са едни абсурдни лъжи и долни провокации!

 4. Дарина
  #79

  Смешно ми е понеже виждам с каква злобаатакувате ГЕРБ, ви върнах назад, за да видите какво са правили другите.Или не се сещате ...

 5. Skobelev
  #78

  Думичката, която ви е убегнала е "порой", не потоп.

 6. [email protected]
  #77
  Отговор на коментар #75

  Не забравяй,че и тогавашната "Синя коалиция" гласува "ЗА" приемането му!

 7. [email protected]
  #76

  Писах го и под статията за Лозан Панов,и тука да го напиша. Атаката за имотите срещу ГЕРБ,идва от "Свободна Европа",Отворено Общество,Америка за България и кръгът Капитал,заради имотите за милиони които има Лозан Панов,и проверката за тях!

 8. milan
  #75

  Потоп от проверки трябва да започне срещу всички крадци от левия сектор,без давност,като първо се отмени закона за оневиняване на висши служители от 2008,който БСП си гласува,на изпроводяк.Само ефективните присъди срещу престъпниците,ще спрат руската БСП,да се домогва до власта.Там те са най-много.

 9. [email protected]
  #74

  ДО сега на всички предстоящи избори,сини и червени другари,създават интриги с главно действащо лице ГЕРБ. Другари,не разбрахте ли че от тези постановки,дивиденти не се трупат във ваша полза?Колко пъти трябва да правите тези ДС компроматни акции,за да разберете че няма да спечелите избори че,по този начин?!

 10. Entdecken
  #73

  Цецо към Боце - Ти извлачи милиарди от магистралите а ние сега за по половин апартамент виновни... Ама както казва народа - Газ глава затрива !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.