Потопът в Хасковско причинил щети за 3 млн. лв. по жп линиите

Министър Московски по време на проверката на жп линията край село Бисер

Скъсаната дига на язовира при с. Бисер и наводненията в областта са причинили щети за над 3 млн. лв. по железопътната мрежа от Любимец до Харманли и от Гълъбово до Раднево. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който в четвъртък направи проверка на ремонта на наводнените участъци. В тази сума не са калкулирани загубите, които Национална компания “Железопътна инфраструктура” търпи от пропуснатите ползи заради спряното движение, уточни той.

Възстановяването на железния път е възложено на Държавно предприятие “Транспортно строителство и възстановяване”. Според министър Московски щетите са толкова сериозни, че ще отнеме поне месец, за да бъде възстановено движението по цялото направление до турската граница. В участъка Харманли-Любимец водата е отнесла над 900 м релси, а при Гълъбово-Раднево около 30 м от линията е на практика във въздуха. Засегнати са и над 150 м по трасето Любимец-Свиленград, но пораженията са по-малки и Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще работи сама по отстраняването им.

Московски посети и кризисния щаб в село Бисер и пое ангажимент да се направи всичко възможно за възстановяване на пътищата в региона и подобряване на услугите в местната пощенска станция.

По нареждане на министъра е създадена организация клиентите на БДЖ да се превозват с автобус в участъците, в които е спряно движението на влаковете, а “Български пощи” доставят безплатно частните пратки с дарения за бедстващите райони.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?