Потребителите ще имат право на рекламация и за стоки втора употреба

Потребителите ще имат право на рекламация за всички стоки, независимо от това дали производителите предоставят търговска гаранция или не. Това предвижда проектозакона за защита на потребителите, одобрен от правителството в четвъртък.

Купувачите ще имат право на рекламация и за стоки и услуги втора употреба, ако са открили несъответствия с договора за продажба, обясни зам.министъра на икономиката Евгения Колданова, която представи проекта. По думите ѝ, той въвежда в българската практика европейските правила за защита на потребителите.

Купувачите имат право да предявят рекламация до 2 години от датата, на която са закупили съответната стока. Те обаче трябва да докажат, че дефектът е открит най-много 2 седмици преди самото предявяване на рекламацията.

Новост в закона е и включването на услугите. На Комисията по търговия и защита на потребителите, която е основният контролен орган, се предоставят по-големи правомощия за контрол върху заблуждаващата, непочтената и сравнителната реклама.

Законът предвижда и разпоредби за завеждане на колективни искове от страна на сдружения на потребителите, както и от комисията.

При установяване на дефект в стоката, потребителят може да подаде сигнал до Комисията по търговия и защита на потребителите, както и граждански иск.

Споделяне

Още по темата

Още от България