Потребителите смятат, че цените растат въпреки дефлацията

Потребителите смятат, че цените растат въпреки дефлацията

Хората смятат, че цените на стоките са се увеличили през последната година макар статистиката да отчита дефлация. Това показват резултатите от анкетата за доверието на потребителите, обявени в петък от Националния статистически институт (НСИ). Все пак усещането им е, че стоките са поскъпвали по-плавно. Прогнозите на хората са в следващата година цените да продължат да вървят нагоре, но очакванията им са по-умерени в сравнение с резултатите от същата анкета от преди три месеца.

Като цяло общият показател на доверието на потребителите нараства с 4.8 пункта спрямо равнището от октомври 2014 г. При населението в градовете увеличението е с 4 пункта, а при това в селата - със 7.3 пункта.

По-малко негативо е мнението на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващата година. По-малко са и песимистите по отношение на състоянието на личните си финанси.

Въпреки очакваното от правителството намаление на безработицата през тази година, потребителите смятат, че тя по-скоро ще се запази на досегашните си нива, а ако има намаление, то ще е незначително.
Анкетата на НСИ отчита, че хората са малко по-склонни да купуват предмети за дълготрайна употреба, включително и нова кола през следващите 12 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?