Потребителска организация напомня за поевтиняването на роуминга от 1 юли

Разговорите в роуминг по мобилни телефони поевтиняват от 1 юли в целия Европейски съюз, припомнят от неправителствената организация "Активни потребители".

В момента максималната цена за изходящо обаждане в роуминг е 1.10 лева на минута с ДДС, а от 1 юли става 92 стотинки с ДДС. Пределната цена на входящите повиквания пада от 45 стотинки, колкото е сега, до 35 стотинки с ДДС. Тарифата за изпращане на есемес от чужбина се запазва. Тя остава максимум 26 стотинки с ДДС. Получаването на есемеси е безплатно.

И трите български мобилни оператора - Виваком, МТел и Глобул, ще намалят цените на обаждания в роуминг от 1 юли, така че да се вместят в новите тарифи.

От 2011 година мобилните оператори ще трябва да изпращат предупреждения на абонатите си, когато са в чужбина и сметката им надхвърли 50 евро (97.79 лв.), според решение на Европейската комисия.

Максималните тарифи важат само в държави членки на ЕС, припомнят от "Активни потребители". В Македония, Сърбия и Турция роуминг таксите са много високи – до 6.99 лв. на минута за изходящо и 2.99 лв. на минута за входящо обаждане.

От "Активни потребители" призоват потребители на мобилни услуги да внимават с преноса на данни в роуминг. Ако пътувате в Европа, а мобилният ви телефон е с вграден GPS, той може автоматично да сваля от интернет карти на градовете, в които се намирате, без дори да разберете, и сметката ви ще набъбне със стотици левове.

От неправителствената организация препоръчват на потребителите, преди да тръгнат на път, да се уверят, че навигационната програма на мобилния телефон не се нуждае от връзка с интернет, функцията за по-бързо позициониране с помощта на интернет е изключена, няма активирани приложения, които използват местоположението и автоматично генерират интернет трафик; не е включена функцията за автоматично обновяване на програми по интернет.

Не използвайте автоматични настройки за мрежа, когато пътувате в райони, близо до границата, защото телефонът ви автоматично може да превключи на чужд оператор и да проведете скъпи разговори, препоръчват още от "Активни потребители".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?