Потребителските кредити поскъпнали леко през април

Потребителските кредити поскъпнали леко през април

Потребителските кредити в лева и евро, както и жилищните заеми в евро са поскъпнали леко през април. Стойността на всички видове заеми остава по-ниска в сравнение с година по-рано.

В същото време продължава тенденцията за спад на лихвите по депозитите на гражданите, като средните стойности по влоговете остават под 2 на сто. Това показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Най-много през предходния месец са поскъпнали потребителските заеми в евро – с 0.32 процентни пункта (пр. п.), до 8.19%. Лихвите по продуктите в лева са се повишили минимално с 0.05 пр.п. и средната им стойност е 10.56 на сто.

Поскъпване се отбелязва и при ипотечните кредити в евро, чиито лихви са се повишили с 0.12 пр. п. до 6.49%. По-евтини са жилищните заеми в лева – средната им лихва е 6.03 на сто и е намаляла с 0.07 пр. п. през месеца.

Данните на БНБ показват, че депозитите на домакинствата в лева остават с по-високи лихви в сравнение с продуктите в евро. Средният процент по влоговете в национална валута през април е бил 1.79, а по тези в евро – 1.45. Лихвите и по двата вида депозити намаляват като по-голямо е понижението при евровите депозити (0.17 пр. п.) в сравнение с левовите (0.07 пр. п.). На фона на падащите лихви преди дни БНБ отчете забавяне на темпа, с който се увеличават парите на домакинствата в банките.

За разлика от тенденциите при лихвите по депозитите на домакинствата, тези по бизнес влоговете са се увеличили през април. Повишението обаче е минимално - с 0.04 пр. п. по продуктите в лева и с 0.12 пр. п. по тези в евро. Въпреки увеличението лихвите остават около и под 1 на сто – 0.89% по влоговете в лева и 1.02% по тези в евро.

Бизнес заемите са продължили да поевтиняват през април, като изключение правят само продуктите над 1 млн. евро в национална валута, които поскъпват с 1.14 пр. п. до 7.73% лихва. Най-ниски са били лихвите по фирмените заеми до 1 млн. евро, отпуснати в евро – 5.76%. Кредитите до същата сума, но в лева са били със средна лихва от 5.90%. Заемите над 1 млн. евро, отпуснати в евро, са били със средна лихва от 8.06%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?