Потребителските кредити са все по-предпочитани за покупка на имот

Потребителските кредити са все по-предпочитани за покупка на имот

Потребителските кредити с лихви под 9% стават все по-предпочитани пред ипотечните в сделките с недвижими имоти. Това показва проучване на “Кредит център” за август.

Когато на клиентите не им достигат суми от 10 000 до 30 000 лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва. Така спестяват по-големите начални разходи за учредяване на ипотека, за оценка на имота, както и задължителните застраховки, посочи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит център”. По думите му другите плюсове на потребителския кредит са, че отпускането му отнема по-малко време – обикновено около седмица, докато за ипотечния кредит е нужно най-малко месец. Не е за подценяване и фактът, че много клиенти се чувстват по-спокойни, когато имотът им не е ипотекиран, отбеляза Тошев.

В момента има много изгодни предложения за потребителски кредити за клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. “В такива оферти има лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, посочи Тошев. Неговите очаквания са до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските кредити.

Август е бил изключително активен за покупката на нов дом, показват още данните на “Кредит център”. “Хората, решили да се сдобият с нов дом през това лято, в повечето случаи успяха да го направят и през август регистрирахме ръст на изтеглените кредити от 12% спрямо август 2011 г. и 23% спрямо август 2010 г. ”, каза Тихомир Тошев.

Най-предпочитани остават двустайните жилища в големите градове, чиято стойност обикновено варира от 35 000 до 55 000 евро.

“Запазва се и оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за бум на кредитите в български лева”, посочи Тошев. От началото на годината всеки месец делът им е нараствал с по 5%, а през август има ръст от 7% спрямо предходния месец. “Очакванията ми са до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни”, каза Тошев. За август 42% от изтеглените ипотечни кредити са в лева.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през август е 29 191 евро. За София той е 31 620 евро, във Варна – 29 363, Бургас – 24 830 и Пловдив – 22 360 евро.

Традиционно хората между 26 и 35 години са най-активни от всички кредитополучатели. Те представляват над половината от всички потребители на ипотеки през август. Следват ги тези на възраст между 36 и 45 години (28.6%). Хората над 45 години заемат третата позиция по активност с 10.7%. Най-младите до 25 години не остават пасивни и заемат малко над 7% от всички потребители на ипотеки.

Близо 55% от всички теглени ипотеки са от 10 000 до 30 000 евро. Над 30% от потребителите предпочитат заеми от 30 000 до 50 000 евро. Едва 1.7% теглят по-големи кредите от над 90 000 евро, сочат още данните на Кредит Център.

Предпочитаният срок за погасяване на кредитите е от 16 до 20 години. Растящата смелост на кредитополучателите предопределя и вторият по популярност срок на погасяване на ипотеката – между 21 и 25 години са избрали близо 22% от потребителите. Близо 4% теглят заем, който ще изплатят до 10 години.

Повечето от половината кредитополучатели избират външно финансиране от 60% до 80% от стойността на сделката през август.

Споделяне

Още от Бизнес