Потребителското доверие в Германия остава стабилно въпреки вероятността за рецесия

Потребителското доверие в Германия остава стабилно въпреки вероятността за рецесия

Доверието на потребителите в Германия се очаква да се стабилизира през септември след три месеца спад въпреки вероятността за рецесия през третото тримесечие. Това сочи проучване на нюрнбергската компания за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK), цитирано от Франс прес.

Индексът за потребителското доверие се очаква да остане на равнище 9,7 пункта, колкото и през август, когато спадна до равнището от април 2017 година.

Данните са публикувани няколко дни след нов спад на доверието на предприемачите, достигнало през август най-ниското равнище от ноември 2012 година на фона на забавянето на икономиката и търговската война между САЩ и Китай.

Очакванията на потребителите за развитието на конюнктурата отново силно са се понижили - с 8,3 пункта, след като изгубиха 6,1 пункта предходния месец. Тази съставна част на показателя за август е на равнище -12 пункта, което е най-ниското от януари 2013 година.

Съставната част на показателя, измерваща очакванията за доходите, също се е понижила, но по-слабо - с 0,7 пункта до 50,1 пункта. Бъдещото ѝ движение ще зависи най-вече от ситуацията на пазара на труда, изтъква институтът. Според експертите ситуацията става по-трудна в сектори, работещи за износ като автомобилната промишленост заради международните търговски конфликти.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?