Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Потреблението и износът ускориха икономическия ръст до 2.9%

Основният принос е на секторите с висока добавена стойност

0 коментара
Потреблението и износът ускориха икономическия ръст до 2.9%

Потреблението и износът ускориха икономическия растеж до 2.9 на сто през третото тримесечие на годишна база, което не се е случвало от четири години и половина. Това сочат данните за Националният статистически институт (НСИ), обявени в петък. Секторите с висока добавена стойност като информационни технологии и съобщения, промишленост и научните изследвания също допринасят за устойчивия растеж на икономиката. Ръстът на тримесечна база е 0.7 на сто.

Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) в периода юли – септември възлиза на 23.49 млрд. лв. по текущи цени, което е 3267 лв. на глава от населението.

Като цяло секторът на услугите допринася за 54.4% от брутната добавена стойност през третото тримесечие на годината, следван от индустрията (23.2%). Аграрният сектор, в който се изливат милиарди от еврофондовете, е последен със 7.3%,  след изработени 5.445 млрд. лв. Корективите, като компонент на добавената стойност, формират 15.1% от него.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 19.93 млрд. лв. по текущи цени. Това е повишение с 0.2% на тримесечна и с 1.6% на годишна база. Предварителните оценки показаха малко по-висока добавена стойност – от 20 млрд. лв., като темповете на растеж остават без промяна.

Износът и вътрешното потребление имат най-голям принос за икономическия растеж през третото тримесечие. Крайното потребление възлиза на 16.11 млрд. лв. и расте с 1% на тримесечна и годишна база, след две последователни тримесечия на растеж. Спрямо експресните оценки на НСИ за потреблението има лека ревизия надолу с 0.1 процентни пункта.

Макар и да забавя темпо износът на стоки и услуги продължава възходящата си тенденция, като е отчетен ръст от 5.8% през третото тримесечие на годишна основа. През първото тримесечие на годината експортът записа ръст от 13.6 на сто на годишна база, а през второто от 5.2 на сто.

Външнотърговското салдо е положително като износът за 16.6 млрд. лв. надвишава вноса от 14 млрд. лв. От своя страна импортът забавя годишния си ръст до 3.3% от 4.7% през второто тримесечие.

Инвестициите на компаниите се свиват с 0.4 на сто на годишна база, но са нагоре с 0.6% на тримесечна база след положителните ревизии. През третото тримесечие на годината т. нар. бруто капиталообразуване в основен капитал е малко над 5 млрд. лв

Динамиката на брутната добавена стойност се дължи основно на ръста в няколко сектора с висока добавена стойност като информационни технологии и съобщения, промишлеността, професионалните дейности и научни изследвания, здравеопазването.

С най-голям принос за растежа има секторът "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", който отбелязва увеличение от 3.7% на годишна база, макар че през третото тримесечие растеж няма.

Следват промишлеността с 3.5% годишен растеж, "Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа" - с 3.3% ръст за година, "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности" - с 3% годишно покачване.

Данните сочат забавяне на темпото на продажбите на недвижими имоти, където е отчетен растеж от 1.7% на годишна база. През предходните тримесечия беше отчете по-висок растеж. Брокери отчетоха раздвижване на пазара в големите градове, заради исторически ниските лихви по депозитите.

В сектор "Селско, горско и рибно стопанство" също отбелязва ръст от 1.1% на годишна база.

Макар и минимален годишен растеж от 0.5% е отчетен и в сектор "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство". Основна роля за това има търговията, която расте заради потреблението, автомобилният сектор заради по-високите продажби на автомобили, докато с по-малка роля са транспортът и складирането. Прирастът идва и на фона на не особено доброто лято за туризма.

Прирастът във финансовите и застрахователните дейности е 0.5%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.