Потреблението ни се задоволява все повече от български суровини и храни

Потреблението ни се задоволява все повече от български суровини и храни

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на честването на деня на хранителната промишленост, цитиран от пресцентъра на ведомството в четвъртък.

По думите му българските млечни продукти формират над 90 процента от потреблението в страната, а  99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители.

От 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година, казва още зам.министърът.  През 2016 г. от страната са изнесени храни и селскостопански продукти за 1.2 млрд. евро повече от внесените у нас. Наблюдава се и увеличение на предлагането на храни вътре в страната, казва Димитров и коментира, че това е трайна тенденция, показваща, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.
 
"Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа. За това говори обстоятелството, че над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз“, посочва Димитров.

По думите му през последните години се наблюдава усилена съвместна работа между държавата и бизнеса.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?