Потушени са големите горски пожари, няма нови

Потушени са големите горски пожари, няма нови

В неделя са потушени големите горски пожари край Свиленград, Ивайловград и Елхово, а нови не са възникнали, съобщиха от земеделското министерство. Десетки декари гора обаче са унищожен, а на мястото на огнищата са оставени дежурни противопожарни екипи да следят да не се разгорят пламъците отново. Пожарникари, горски работници и доброволци не позволиха огънят да достигне до населени места.

Край Свиленград потушаването на пожара отне няколко денонощия. В овладяването на стихията участвали близо 50 горски служители от Кърджали, Хасково и Свиленград. Огънят е засегнал над 1500 дка горски площи. Тепърва разследващите ще влязат в опожарените територии, за да търсят причините за бедствието. На този етап се счита, че рибари са проявили небрежност и не са изгасили запаления от тях огън. Към момента версията за умишлен палеж изглежда малко вероятна.

В потушаването на пожара, в района на Ивайловградските села Костилково, Меден бук и Пелевун, са участвали над 30 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари от Кърджали, Ивайловград и Свиленград, както и специализирана техника. Засегнатата площ е около 40 дка държавна собственост широколистни гори и 100 дка земеделски земи.

Над 20 горски служители от Елхово и Ямбол, пожарникари и доброволци за погасили пожара възникнал в местността Острица, в землището на село Вълча поляна - община Елхово. Огънят е обхванал над 70 дка гори.

Прави се анализ на всеки един пожар, а компетентните органи водят разследване. За по-голяма част от пожарите причината за възникване е човешка небрежност.

В неделя противопожарните екипи са овладявали над двадесетина малки пожари, засегнали основно терени със сухи треви, сочат още данните на гражданската защита.

Споделяне

Още от България