Потвърден е единичен случай на антракс в Търговищко

Потвърден е единичен случай на антракс в Търговищко

Ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение от Националната референтна лаборатория в София, че има единичен случай на заболяване от антракс на крава от ферма в търговищкото село Надарево, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект, намиращ се в село Надарево.

Още същия ден животновъдният обект е посетен от д-р Станислав Христов и е установено, че се касае за крава, която е умряла внезапно, без да боледува и без да бъде провеждано някакво лечение. Взета е кръвна проба от животното и на същия ден е транспортирана за изследване в лабораторията в Шумен.

На 14 февруари е съобщено за възникнало съмнение за "антракс" при изследваната пробата и за изпращане на изолираната култура за потвърждение в Националната референтна лаборатория по "Туберкулоза и антракс". Незабавно, на същия ден, е извършено епизоотично проучване в селото.

На 16 февруари е получен протокол от изпитване с положителен за антракс резултат.

Още преди да се получи окончателната проба, всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс.


След направено епизоотично проучване е счетено за целесъобразно да бъдат ваксинирани 76 говеда в съседното село Осен.

Споделяне

Още от България