Потвърдена е оправдателната присъда на бившия зам.-министър Раиф Мустафа

Оправдателната присъда на един от зам.-министрите на вътрешните работи в кабинета на тройната коалиция – Раиф Мустафа - бе потвърдена в понеделник от Софийския апелативен съд. Съпроцесникът на кадъра на ДПС - бизнесменът Росен Маринов - обаче получи условна присъда.

Двамата бяха обвинени за подкуп, а през юни Софийският градски съд ги призна за невинни.

Росен Маринов бе показно арестуван през пролетта на миналата година от маскирани служители на ДАНС. Той получи обвинения, че е предложил подкуп на Марин Димитров, който по това време бе шеф на агенцията по рибарство и аквакултури. Посредник в схемата бил Раиф Мустафа, който не попадна в ареста, но бе отстранен от длъжността зам.-министър на вътрешните работи.

Мустафа и Димитров се познавали от дълги години. Били колеги в МВР-Кърджали.

Според обвинителния акт срещу 150 000 лева шефът на ИАРА е трябвало да оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията.

Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Росен Маринов "Автоинженеринг холдинг груп" ООД, но по това време Марин Димитров не е бил шеф на ИАРА. След като встъпил в длъжност, Димитров спрял изпълнението на всички обществени поръчки заради липса на финансиране. Росен Маринов обжалвал пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и спечелил. След това обаче Димитров пуснал протест във ВАС срещу решението на КЗК.

Апелативният съд реши, че трябва да бъде наказан за две години условно с тригодишен изпитателен срок и 5000 лева глоба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?