Потвърдена е победата на полската опозиция на изборите във Варшава

Рафал Тшасковски

Проевропейската опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП) победи управляващата консервативна "Право и справедливост" (ПиС) на местните избори във Варшава, съобщиха електоралните власти, предаде АП.

Агенцията отбеляза, че състоялите се в неделя в цяла Полша регионални избори са проверка за популярността на ПиС, чието управление предизвика улични протести и спорове с лидери на ЕС.

По данни на Държавната избирателна комисия кандидатът на ГП за кмет на Варшава Рафал Тшасковски е избран още на първия тур с близо 57 на сто от гласовете, побеждавайки съперника си от ПиС.

ГП в коалиция с Полската селска партия запазва контрола върху регионалния парламент на Мазовецкото воеводство с център Варшава.

В Краков продължава преброяването на бюлетините и се очаква резултатите да бъдат огласени тази вечер. На 4 ноември ще се състоят балотажите от кметските избори в Краков, Гданск и други големи полски градове, съобщи АП.

Рафал Тшасковски е роден през 1972 г. във Варшава. Завършва Европейския колеж в Натолин край полската столица, специализира в Париж и Оксфорд, а през 2004 г. става доктор на Варшавския университет с дисертация на тема "Динамика на реформите в системата за вземане на решения в Европейския съюз", пишат полски медии. В края на 2013 г. става министър на администрацията и цифровизацията в кабинета на премиера Доналд Туск; година по-късно е назначен за заместник-министър на външните работи с ресор ЕС.

От март м.г. Тшасковски е заместник-председател на Европейската народна партия. Той декларира, че знае пет чужди езика - английски, френски, испански, италиански и руски - и че притежава библиотека от около 12 хиляди тома. Женен е с две деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?