Потвърдена е присъда по едно от най-проточилите се наказателни дела

Софийският апелативен съд постанови ефективни присъди за всички подсъдими по делото за смъртта на Валентин Алексиев, който бе убит през 1996 г.

Стефан Рангелов бе осъден на лишаване от свобода за 12 години, Емилиан Цонев - също 12 години, Велин Добрев - 10 години, Валтер Папазки - 10 години, Георги Георгиев - 10 години.

С решението си апелативните съдии потвърдиха присъдата на Софийския градски съд от 23 октомври 2006 г.

Така на втора инстанция бе потвърдена присъда по дело, проточило се десет години. То бе сочено от наблюдатели на Европейската комисия като най-ярката илюстрация на мудното правораздаване у нас.

От осъдените Георги Георгиев получи задочна присъда, защото отдавна е напуснал страната и е обявен за издирване от Интерпол.

Според прокуратурата Папазки и Георгиев са подбудители на деянието, Цонев е помагач за извършването му, а Рангелов и Добрев са сочени за извършители.

Валентин Алексиев беше убит на 12 февруари 1996 година. Две години по-късно бяха задържани подбудителите и извършителите.

Делото бе спирано и започваше три пъти в градския съд. В единия от случаите съдия бе Антон Станков и след като стана министър на правосъдието, делото трябваше да започне отначало. Подобен е случаят и с друг съдия по делото Даниела Атанасова, която бе назначена за зам.-министър на правосъдието.

Стефан Рангелов е подсъдим и по друго дело, сочено като процес "с висок обществен интерес" - това срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргини. Велин Добрев е защитен свидетел по същото дело.

Всички признати за виновни ще трябва да платят на роднините на убития Алексиев граждански искове в размер на 90 хиляди лева. Освен това те ще трябва да заплатят и разходите по делото, които са около 5 500 лева, се посочва в решението на съда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?