Делото за смъртта на шестте деца приключи на втора инстанция

Потвърдена е присъдата на младежа, предизвикал "Черния Великден" в Симеоновград

Данаил Георгиев ще лежи 12 години, а разрешилият му да шофира Живко Желев – 7 години

Роднини и приятели на загиналия Трифон почитат паметта му дни след трагедията. Снимка: БГНЕС

Присъдата на 25-годишния Данаил Георгиев, обвинен, че под влиянието на алкохол блъсна и уби шестима младежи навръх Великден в Симеоновград през 2011 г., бе потвърдена от Пловдивския апелативен съд (ПАС), съобщиха в понеделник от съдилището.

Според наказанието, наложено му още на първа инстанция от Хасковския окръжен съд, Георгиев ще трябва да лежи зад решетките 12 години, като ще има и забрана да шофира за срок от 15 години.

ПАС все пак е намерил основания да измени частично решението на колегите си от долната инстанция, намалявайки присъдата на братовчеда на основния подсъдим – Живко Желев, който бе обвинен за това, че е дал на Георгиев да управлява пиян "Опел Вектра", собственост на баща му.

Първоначално Желев бе осъден на 10 години затвор и забрана да управлява моторно превозно средства в продължение на 13 години. Според пловдивските магистрати обаче, "първоинстанционният съд не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства".

От ПАС уточняват, че за такива са приети чистото съдебно минало на Желев, младата му възраст, добрите му характеристични данни, както и очевидното разкаяние от действията си, което е демонстрирал по време на процеса.

"Следва да се отчете и направения от него опит да въздейства върху водача на автомобила в момента, в който изненадващо за пътуващите, недопустимо е увеличена скоростта на движение и е настоявал Георгиев да я намали, за да не катастрофират", аргументират се още апелативните съдии.

Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват и протестират в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Трагедията, добила популярност като "Черния Великден", се разигра малко преди полунощ на 23 април 2011 г., когато Георгиев изпусна управлението на опела, автомобилът се блъсна в стълба и връхлетя пешеходци. При катастрофата загинаха шестима младежи на възраст между 17 и 19 години – Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид и Трифон Трифонов. Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков пък бяха ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?