Потвърдена е продажбата на бТВ, цената е 400 млн. долара

Потвърдена е продажбата на бТВ, цената е 400 млн. долара

News Corporation ("Нюз Корпорейшън") обяви официално в четвъртък, че е финализирана сделката за продажбата на най-големия български телевизионен ефирен канал бТВ.

Купувач на 100% от телевизията е Central European Media Enterprises ("Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайзис" - СМЕ), водеща радио и телевизионна група в Централна и Източна Европа, собственик на ПРО.БГ и спортния канал Ринг.ТВ.

Според условията на договора, CME ще плати 400 милиона долара за 100% бТВ заедно с двата кабелни канала бТВ Comedy и бТВ Cinema и 74% от дела на "Нюз корп." в компанията "Си.Джей", която управлява радиата "Зи рок", "Енджой", "Еф Ем Класик" и "Джаз Еф Ем" и "Мелъди".

В съобщението се казва, че "продажбата завършва програмата на "News Corp." за излизане от значителния ѝ бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа", което на практика означава, че компанията на Рупърт Мърдок се изтегля изцяло от медийния пазар в Източна Европа като стъпка в промяната на стратегията в условията на кризата.

Продажбата трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Това е втората голяма сделка в електронния медиен пазар на България, след като преди две години американската медийна компания MTG ("Модърн таймс груп") купи Нова телевизия в пакет с кабелните телевизии "Диема" за 620 млн. евро, платени в брой.

Очакванията бяха бТВ, която има по-голям пазарен дял от Нова телевизия, да бъде продадена поне за 500 млн. евро, но кризата в рекламния пазар сви броя на евентуалните купувачи и свали изненадващо ниско цената до 400 млн. долара. Трябва да се припомни обаче, че за ПРО.БГ заедно с Ринг.ТВ СМЕ плати 172 млн. долара преди повече от година.

В очакване на обявяването на сделката, в бТВ и в ПРО.бг започнаха планове за кадрови и технически промени, като зад кадър продължава да действа рекламният бос Красимир Гергов, консултант в изброените медии и неофициален техен собственик.

Споделяне

Още от