Потвърдени са първите случаи на грип у нас

Потвърдени са първите случаи на грип у нас

Потвърдени са първите случаи на грип у нас. Майка и детето ѝ са приети в болница със симптоми на свински грип преди два дни. От четвъртък има потвърден и трети случай - на 10-годишно дете.

“Преди два дни Националната реферетна лаборатория доказа първите случаи на грип в София. За последната седмица в рамките на ЕС се доказва четири пъти по-често грип от този щам”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в четвъртък пред Нова телевизия.

Характерно за този щам е, че при усложнения засяга белия дроб. “През последните години едно от усложненията на тежката пневмония при грипа се явява системната аспергилоза”, поясни проф. Кантарджиев.

Кантарджиев съобщи, че в почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други вируси, които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси.

Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа, предупреди Кантарджиев.

Симптомите на грипа са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа.

Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Споделяне

Още по темата

Още от България