Потвърдените случаи на коронавирус в САЩ надхвърлиха 300 000

Предстоят най-трудните седмици, предупреди президентът Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Броят на потвърдените нови случаи на коронавирус в САЩ надхвърли 300 000, а над 8160 души са починали от усложнения, свързани с Ковид-19. Щатът Ню Йорк остава най-тежко засегнатата зона в САЩ, с над една трета от всички случаи и около 40 процента от смъртните случаи. Информацията се базира на данните от университета "Джонс Хопкинс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че на страната предстоят най-трудните ѝ седмици досега, като същевременно изрази нарастващо нетърпение спрямо мерките за социално дистанциране и заяви, че няма търпение икономиката да заработи отново, предаде Асошиейтед прес.

"Ще има много смърт, за нещастие. Ще има много смърт", заяви той в мрачното начало на всекидневния си брифинг за пандемията, но след това продължи: "Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Така само причиняваме вреда на хората. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си. Не може да позволим това да продължава с месеци. В даден момент някои трудни решения ще трябва да бъдат взети. Ние трябва да се върнем към работа".

Тръмп обвини някои щати, че искали повече медицински материали, отколкото реално имат нужда.

"Страховете от недостиг доведоха до раздути претенции", каза той. Тръмп намекна също, че има заслуга за доставката на респиратори от Китай за Ню Йорк, и заяви, че очаква благодарност от губернатора на щата Андрю Куомо, който по думите му е получил повече помощ от всеки друг. Куомо бе похвалил правителството на Китай за помощта за осигуряване на доставката на респиратори за щата, пристигнала вчера на летище "Кенеди".

Тръмп отново похвали ползата от лекарството, използвано против малария, ревматоиден артрит и лупус - хидроксихлорохин.

"Чуваме наистина позитивни истории. Продължаваме да събираме данни. Може и аз да го взема. Ще трябва да попитам моите доктори за това, но може да го взема", каза президентът. Той добави, че федералното правителство разполага с 29 милиона дози и добавя още към националния запас и се похвали, че вчера е помолил премиера на Индия Нарендра Моди да отмени забраната, наложена на американска поръчка за медикамента.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?