Потвърждават се очакванията за ниска избирателна активност

Потвърждават се очакванията за ниска избирателна активност

Гласуването на частичните местни избори за кмет на София в неделя потвърждава прогнозите за ниска избирателна активност. По данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) към 17.00 часа правото си на глас са упражнили 19.48 процента от регистрираните 1 110 258 избиратели.

Същата бе активността в този час и на последните местни избори през 2007 г.. Тогава в края на изборния ден тя стигна до около 36 %.

Софиянци избират измежду 20 кандидати. Кандидат на партия ГЕРБ е 47-годишната Йорданка Фандъкова, подкрепена и от СДС, ДСБ и "Атака". Тя бе заместник-кмет по образование в общината, преуди да бъде избрана за депутат в 41-то Народно събрание, а след това за министър на образованието. БСП издигна кандидатурата на 43-годишния Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, общински съветник в Столичния общински съвет. Сред кандидатите са още Павел Попов - кандидат на "Ред, законност и справедливост", независимият кандидат на блогърите Теодор Дечев, кандидатът на "Съюза на свободните демократи" Иван Антикаджиев и Илия Божинов от партия "Българската левица".

За кмет в неделя гласуват и във Враца, Разлог и Правец. Местен вот се провежда и в столичния район "Панчарево" и в плевенското село Беглеж.

Избирателната активност във Враца към 17 часа е 18.8 на сто. 40 на сто е активността в Правец.

Споделяне

Още от България