Повдигат обвинение срещу 34 международни компании заради подкрепа на апартейда

В нюйоркски съд ще бъде повдигнато обвинение срещу 34 международни компании, че са подкрепяли бившия южноафрикански режим на апартейд и са допуснали той да нарушава човешките права на чернокожите, съобщава в късното си вчерашно електронно издание в. Файнаншъл таймс.

Обвинението ще бъде отправено от името на десетки хиляди жертви на режима на апартейд от екип юристи, оглавяван от американския адвокат Ед Фейгън. През миналата година Ед Фейгън успя да постигне извънсъдебно споразумение с швейцарски банки за изплащане на 1,25 млрд. долара на семействата на жертвите от Холокоста.

Представляваните от Фейгън жертви на апартейда искат компенсации на стойност повече от 100 млрд. долара от 34-те компании. Според журналисти от Файнаншъл таймс, които единствени са имали достъп до списъка с обвинените фирми, сред тях фигурират Комерцбанк, Дойче Банк, Дрезднер Банк, Ю Би Ес, Креди Сюис, Барклис, Нат Уест, Креди Лионе, Банк Индо Суец, Ситигруп и Ай Би Ем.

В списъка има още автомобилни, енергийни компании, производители на оръжие, химически, фармацевтични фирми и компании за производство на храни.

Някои от компаниите са обвинени, че са финансирали режима на апартейд и са извличали полза от него, предоставяйки му високолихвени заеми, които в някои случаи са били отпускани в нарушение на международните санкции.

Компютърните компании като Ай Би Ем пък са обвинени, че са предоставяли на режима на апартейд технологии и компютърни програми, които са му позволили да засили политиката си на расова сегрегация.

Обвинените компании са се споразумели да не коментират предварително иска, но се очаква да твърдят, че тяхното присъствие и инвестиции в страната са довели до подобряване на икономическото ѝ положение и са били от полза както за бялото, така и за черното население.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: