Повдигнато е обвинение и срещу тъщата на инспектор от ИАРА

СГС отстрани Златин Георгиев, сочен за инициатор на схемата за 60 000 лв.

Прокуратурата повдигна ново обвинение по делото за източване на средства срещу уволнения миналата седмица шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Янчо Янев. Обвиняема по случая вече е и Бонка Тодорова – тъщата на заподозрения като основен извършител в схемата с близо 60 000 инспектор в агенцията Златин Георгиев.

Това стана ясно във вторник на заседанието на Софийския градски съд (СГС), по време на което Георгиев бе отстранен от длъжност, за да няма възможност да повлияе на свидетели и да попречи на разследването.

Той бе задържан преди седмица заедно с Янчо Янев и Петър Генов от сдружение "Морски звуци" по обвинение за фалшифициране на документи в периода март – октомври 2015 г., които са послужили за получаване на европейско финансиране. Става въпрос за проект по програма "Рибарство" на фирмата "Капитан Зет" ЕООД, представлявана първо от Георгиев, а след това от тъщата му Бонка Тодорова.

Тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни пред медиите, че според събраните доказателства Тодорова е извън подозрение, защото не знаела, че подписва подправени от Георгиев документи, а просто ги парафирала на доверие. Впоследствие обаче тя очевидно е отказала да свидетелства срещу зет си и разследващите са я привлекли към наказателна отговорност.

Компанията "Капитан Зет" ЕООД е основана през 2012 г. от Златин Георгиев от село Тънково, община Несебър, с капитал от 20 лв. Дейността на фирмата е разнообразна – покупка на стоки с цел препродажба, недвижими имоти, счетоводни услуги, туроператорска дейност и други. В началото на 2015 г. Георгиев продава фирмата си на Бонка Тодорова за 20 лв. По същото време той вече работи като инспектор в ИАРА, твърди прокуратурата.

Няколко месеца по-късно Тодорова кандидатства по мярка 1.1 "Постоянно прекратяване на риболовната дейност" с проекта "Скрапиране на риболовен кораб НС 1078". Проектът е одобрен от ИАРА и на 1 юли 2015 г. е подписан договор за 59 830 лв. Европроектът е изпълнен успешно и последното плащане по него е направено на 30 септември 2015 г., става ясно от публикуваните документи на програма "Рибарство".

На 19 май 2016 г. Тодорова продава "Капитан Зет" на Милен Георгиев от Кърджали също за 20 лв. Седалището и управлението на фирмата е променено от село Тънково в Кърджали, показва справка в Търговския регистър. От публикуваните финансови отчети, последният от който е за 2014 г., може да се направи извод, че фирмата не е била активна на пазара. Не отчита приходи от дейност, но има печалба от 1000 лв.

Златин Георгиев е бил в листата за общински съветници на община Несебър от политическа партия "Море". В Несебър тази партия е известна като партията на строителните предприемачи на ваканционни имоти братя Диневи.

Изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев е от Несебър. Започва работа в ИАРА през 2009 г. По това време е бил член на общинското ръководство на ГЕРБ в Несебър, според местни издания. Той бе дисциплинарно уволнен от земеделския министър Десислава Танева още на следващия ден след ареста му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?