Повдигнато е обвинение на Станишев за изчезнали доклади

Повдигнато е обвинение на Станишев за изчезнали доклади

Бившият министър-председател бе обвинен в сряда за изчезването на седем тайни доклада от секретното деловодство на Министерския съвет в периода, в който той бе начело на управлението на тройната коалиция. Три от докладите са на ДАНС, 2 – на МВР, 1 – на Министерството на отбраната и 1 е натовски.

За изчезването на тези доклади премиерът Бойко Борисов съобщи още миналата есен. Оттогава досега във всеки момент се очакваше Сергей Станишев да се сдобие с обвинение.

След като се яви в Националната следствена служба, той самият заяви, че е очаквал да придобие качество на обвиняем преди съдебната ваканция.

"Няма съмнение, че следствието и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт, изпълняват нейна политическа поръчка", каза Станишев.

Според лидера на БСП е смешно един бивш премиер да бъде съден като деловодител макар и на секретно деловодство.

"Не съм губил доклади и не съм ги предавал на никого без достъп до класифицирана информация", каза бившият премиер. Пред следователя той изразил учудване, че за четирите години, докато е бил министър-председател, , нито веднаж не е бил сигнализиран, че липсват документи от секретното деловодство в Министерския съвет.

"Това беше направено в последните 10 дни преди да напусна Министерския съвет", отбеляза Станишев.

Той иска делото да бъде открито, за да видят българските граждани, за какви "тайни" става въпрос. "Не зная дали обаче това би била добра услуга за авторитета на някои служби", добави бившият премиер.

Пример

За да онагледи тезата си, че обвинението му е политическо, Сергей Станишев припомни, че преди 6 месеца ПГ на Коалиция за България е изпратила сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, "който съзнателно разгласи класифицирана информация". Става дума за секретното споразумение между правителството и БНБ за стабилизацията на банковата система.

"След това той излъга, че го е декласифицирал, а след това споразумението пристигна в секретната секция на парламента. По този сигнал няма никакво действие и затова не смятам, че прокуратурата действа безпристрастно, а изпълнява политическа поръчка. Така че не става въпрос за класифицирана информация и грижа за нейното опазване", каза Станишев.

Според него е било ясно защо ще бъде изправен на съд. Той препоръча да се прочетат изказванията на Бойко Борисов, за да се види как премиерът дава указания какво трябва да се случи.

"Една година се ровеха да намерят нещо за бившия премиер и накрая това е единственото нещо, за което повдигнаха обвинения", заяви Станишев.

В личен и семеен план

В личен план бившият премиер каза, че никой няма да му запуши устата да говори това, което мисли, и да изразява несъгласие с политиката на сегашното правителство. "Защото то води страната към финансов срив и хората – към просяшка тояга. Когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелище, за да ги развличат и приспиват като с наркотик", обясни Станишев.

В семеян план той заяви, че фамилията му вече е преминала през повдигане на обвинения. "В началото на 90-те години баща ми беше обвиняем по такова политическо дело. То се наричаше номер 3. Измъчиха го много. Снеха обвиненията и го оправдаха 3 месеца след смъртта му . така че няма да му е за първи път на нашето семейство. Тогава идваха с обиски и други неща правеха тогава. Тогава пак прокуратурата изпълняваше политическа поръчка. Онова правителство си отиде, ще си отиде и това", прогнозира Станишев.

Лидерът на БСП препоръча на журналистите да попитат главния прокурор дали в периода 2005-2009 година върху държавното обвинение е оказван натиск и дали са му давани указания как да си върши работата.

В заключение Станишев каза, че след като е получил обвинението си е видял колко много права има.

Заради чисто минало и характера на деянието най-вероятно от Станишев няма да бъде потърсена наказателна отговорност, а, ако бъде признат за виновен, ще получи административно наказание – глоба с максимален размер 5 хиляди лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?