Повдигнато е обвинение за подкуп срещу Николай Цонев

Повдигнато е обвинение за подкуп срещу Николай Цонев

В петък прокуратурата повдигна обвинения за подкуп срещу задържаните ден по-рано Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Според закона за такова престъпление се предвижда затвор до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров и бившият главен секретар в Министерството на финансите (МФ) Тенчо Попов бяха арестувани в четвъртък.

Съдия Сантиров е предложил рушвет на следовател, който разследва Цонев за сключена неизгодна сделка с фирма "Електрон прогрес" за изграждането на оптична комуникационна система за Българската армия с кодово име "Странджа 2".

И тримата задържани остават в ареста за 72 часа - до неделя. До тогава прокуратурата трябва да прецени дали да иска от съда постоянния им арест.

От всички 43-ма наказателни съдии само трима са дали писменното си съгласие измежду тях да бъде избран магистратът, който да гледа мярката за нетклонение на колегата им Петър Сантиров. Всички останали, в т.ч. и председателят Георги Колев се отказаха да гледат мярката още преди прокуратурата да е внесла искането.

По информация на Mediapool в четвъртък по случая е било задържано още едно лице - мъж на възраст между 25 и 30 години. Той обаче и бил пуснат на свобода, тъй като обещал да съдейства на следствието, като свидетелства срещу другите трима.

Според запознати с производството, цитирани от БТА, срещу тримата има приложени СРС-та, които обаче прокуратурата е поискала да бъдат разрешени от съд извън София.

Източници на Mediapool съобщиха още, че разпространеното от МВР видео от ареста на Николай Цонев, всъщност представлява силно омекотен, редактиран вариант на разигралата се сцена. На видеото се виждат служители на НСБОП в гръб и се чува гласът на единия, който заповядва на Николай Цонев: "Остави телефона! С гръб към мен, с гръб към мен! Ръцете горе! Не мърдай! Белезници!". Следва и заповед на прокурор Роман Василев: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен, имате... престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник,...като всеки един престъпник, долу на земята!".

В действителност голяма част от репликите срещу Цонев била спестена. Както и казаното от него: "Хайде стреляйте в мене, като съм такъв престъпник."

Пред БТА от защитата на обвиняемите са казали, че обмислят да заведат жалба в Съда по правата на човека в Страсбург, заради начина, по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?