Повече двойки и по-малко шестици на матурата по български език

Просветното министерство обмисля промени в зрелостнити изпити догодина

Повече двойки и по-малко шестици на матурата по български език

На държавния зрелостен изпит по български език и литература има повече двойки и по-малко шестици спрямо миналата година, отчетоха в петък от министерството на образованието. Близо 3400 са слабите оценки при 52 000 явили се на изпитите. Шестици имат малко под 7000 ученици.

Разпознаване на откъс от ”Майце си“ на Христо Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много зрелостниците на матурата по български език. Малко над 40% от зрелостниците са разпознали Ботевата творба.

Общо двойките на тазгодишните матури са 8162, като над 1600 зрелостници имат слаб и на двете матури. Шестима зрелостници са с 0 точки и на двата държавни изпита, което означава, че нямат нито един верен отговор. 244 зрелостници имат пълния брой 100 точки на матурите, а 61 зрелостници имат по две пълни шестици.

Най-много са двойките по история и география, а най-много шестиците на изпита по английски език.

С най-висок успех са зрелостниците от Американския колеж и Немската гимназия, следвани от Испанската гимназия, 73-то училище и езиковата гимназия в Пловдив. Най-добре са се представили зрелостниците от София, Смолян и Варна, най-слабо тези в Ямбол, Силистра и Разград.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева коментира, че като цяло резултатите са съизмерими с предишни години и няма драстични промени в успеваемостта на учениците, изключвайки Кърджали.
Кастрева загатна, че се обмисля промяна във формата на матурите от следващата година.

”Изводите, които ще направим, ще бъдат свързани с наше намерение да променим формата на изпита, доколкото това е възможно в рамките на нормата”, заяви тя. По думите ѝ може да се мисли за промяна във формата на изпита и времетраенето.

”Има неща, върху които екипът на Министерството разсъждава, и ще предприеме стъпки, които да бъдат в интерес на всички ученици”, обясни Кастрева.

Децата и родителите могат да проверят оценките от матурите като въведат ЕГН и входящ номер от изпита на сайта rezultati.zamaturite.bg.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?